Un nou an de învățământ începe în Timiș cu școli fără autorizație și ”dotate ”cu latrine

111

În anul 2018, în județul Timiș, mai sunt școli care nu îndeplinesc toate condițiile de funcționare. Mai multe unități școlare au și acum toaletele în fundul curții sau nu au apă potabilă.

Potrivit Inspectoratului Școlar Timiș, în județ sunt 9 unități de învățământ care nu au nici acum autorizație de funcționare. Acestea sunt școli și grădinițe din mediul rural, unde elevii sunt primiți la cursuri în condiții ca acum zeci de ani.

Școala din comuna Belinț ”nu are apă, are un foraj curte, dar nu are în interior, are latrine”.

Reprezentanții unității au depus un proiect pe PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) pentru a construi grupuri sanitare decente.

În comuna Bethausen, grădinița și școala au grupuri sanitare, dar acestea funcționează cu fose septice. Forajul pentru apa curentă este al vecinilor.

Și la Giulvăz sunt probleme. Aici elevii intră în sala de clasă direct din stradă, iar la Topolovățu Mare, clădirea grădiniței este nouă și urmează să fie autorizată. De asemenea, școala și grădinița din Voiteg sunt neautorzate, la fel și unitatea școlară din Variaș.

Mai sunt și alte probleme în unitățile de învățământ din Timiș. Peste 90 de școli și grădinițe încep anul școlar fără autorizația pentru securitatea la incediu, emisă de ISU Banat.

Potrivit oficialilor din Ministerul Educației, cursurile noului an şcolar încep luni, 10 septembrie şi se întind pe 168 de zile lucrătoare, respectiv 34 de săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ