Un liceu prestigios din Timișoara devine ,,internațional” FOTO

768

Este ziua de 13 septembrie, zi cu ghinion? Să sperăm că nu. În prima zi de școală din noul an școlar, în pandemie, cu masca pe față, elevi, profesori și oficialități locale și județene au fost prezenți la toate școlile din Timișoara și din județ.

Unul dintre cele mai bune și mai reprezentative licee din Timișoara, Colegiul Național “Jean Louis Calderon”, care a luat numele unui jurnalist francez, ucis în revoluția din 1989, liceu cu predare în 3 limbi străine, franceză, italiană și spaniolă, plus limba română, iar ca limbă adiacentă, engleza, și-a deschis porțile pentru cei 1000 de elevi, din clasele 0-XII-a.

Clopoțelul a sunat pentru prima dată pentru cei 75 copii, minișcolari, de la cele trei clase ZERO. Festivitatea de deschidere a început cu intonarea imnurilor celor trei țări, cu limbă de predare, franceză, italiană spaniolă și al țării gazdă, România, debutul anului școlar fiind apoi binecuvântat de către un preot.

Rând pe rând, au ținut discursuri reprezentanții Institutului Francez, ai poliției, ai Ambasadei Spaniei și ai liceului gazdă, toți aceștia dorindu-le ,,bun venit” celor prezenți la ceremonie.

Clasele vor fi formate din grupuri de câte 25-30 de copii și vor avea predare bilingvă de italiană, franceză și spaniolă, la liceu, iar la gimnaziu și în ciclul primar, în limba franceză, limba engleză fiind opțională.

Dacă clasa pregătitoare va avea anul acesta o clasă în plus față de anul trecut, și clasa a IX-a va avea două clase în plus, adică 150 de elevi.

Programul va fi decalat la liceu și gimnaziu, clopoțelul sunând pentru unii elevi la ora 8,00, iar pentru alții, la 8,30.

Școala va asigura dezinfectant și măști pentru toți elevii, programul cursurilor începând la ora 8,00 și terminându-se la ora 15,00.

De reținut faptul că ,,Jean Louis Calderon” este considerat un colegiu de elită al Timișoarei, mai ales că, anul trecut, un singur elev nu a luat BAC-ul.

Mai e de adăugat că în incinta liceului va funcționa și un centru de vaccinare pentru copii, aceștia putând fi vaccinați doar cu acordul părinților.

Cât privește examenul de Bacalaureat, acesta va fi pus în practică după opțiunea fiecăruia, pe lângă BAC-ul în limba română, urmând ca el să se producă și în limba franceză sau spaniolă, în acest fel colegiul devenind Centru de Certificare pentru cele trei limbi de predare.

Stejărel IONESCU

LĂSAȚI UN MESAJ