Un faimos istoric român din SUA ,,dă de pământ” cu anumiți politicieni din Caraș-Severin ! Ce pericole ,,pândesc” ariile protejate din Banatul Montan

622

Ultimele două articole postate şi pe pagina de Facebook, ”Un proiect de lege cinic şi criminal” şi “Un om nevrednic” (dedicat deconspirării condamnatului penal Pavel Verindeanu), au fost onorate cu numeroase aprecieri şi comentarii pozitive. Cu profundă şi umilită recunoştinţă, mulţumesc celor care le-au făcut.

În acelaşi timp am fost iniţial suprins de tonul înverşunat, personal, cu care câţiva au comentat articolele mele. Mi-a trebuit un timp să înţeleg “ce-i mână pe ei în luptă”.

Amândouă articolele mele se refereau în esenţă la încercări de a scoate din cuprinsul ”ariilor protejate” din Banatul montan, largi suprafeţe. În acest scop erau folosite argumente plângăcioase, neconvingătoare, false,de genul ”pentru binele oamenilor” (care oameni? Buzunarele investitorilor?). Oricum, acest lucru, dacă Doamne fereşte s-ar întâmpla, ar preschimba Banatul montan, una dintre cele mai frumooase regiuni din lume, într-un deşert post industrial. Fără urmă de folos pentru locuitorii băştinaşi şi urmaşii lor, strict în interesul unor politicieni veroşi, am căutat să aflu cine se află în spatele acestor “proiecte”. Iar în lumea internet-ului nu mai există secrete.

Firma care presează este “Alset mineral”, cu sediul în Vancouver, British Columbia, Canada. Această firma are un record absolut oribil de masacre ecologice, mai ales în Mexic şi America Latină. De altfel, pentru acest record, firma cu pricina este, practic, persona non grata în mai toată Europa. Dar iată că acest criminal ecologic, ”Alset mineral”, şi-a deschis o sucursală în oraşul Oţelul Roşu (Ferdinand) şi urmăreşte construirea de microhidrocentrale în Banatul montan; deci urmăreşte distrugerea mediului înconjurător. Acea firmă are strânse legături cu oameni asociaţi cu domnulsenator Marcel Vela (PNL), dar şi cu doamna deputat Valeria Schelean-Somfulean (tot PNL), prin tatăl ei, Nicolae Schelean. Această firma caută să distrugă zona din jurul satului Zăvoi. La timpul său a fost dovedită reaua credinţă şi au avut urmări penale cei amestecaţi. Dar firma asta nu se lasă, persistă. Mai mult, firme fantomă patronate de aceeași “Alset mineral” au fost cele care au încercat, prin machinaţiile penalului nevrednic Pavel Verndeanu, să distrugă râul Nera. Deci iată care sunt adevăratele motive ale iniţiativelor legislative, atât ale domnului Vela, cât şi ale mărinimoasei  doamne deputat, Valeria Schelean Somfulean. Deci iată “cauza motivului”. Cu aceasta, revin la comentariile negative la adresa ultimelor mele două articole.

Un asemenea “critic” caută să îmi spună că nu se poate preschimba în junglă de vânătoare Banatul montan. Categoric nu. Dar trebuie amintit că în partide de vânătoare tip “jungle” sunt amestecaţi chiar neo-ciocoii din jurul Alset şi politicienii corupţi pe care îi controlează. Exemplu sunt masacrele de la Bâlc. Deci aici nu este vorba de “jungle”, este vorba de a apăra Banatul montan, repet a nu ştiu câta oară, una dintre cele mai frumoase regiuni din lume, de distrugerea printr-o firmă specializată în dezastre ecologice. Politicienii PNL care colaborează cu Alset sau promovează interesele Alset, fie ei domnul Vela sau foarte generoasa doamnă Valeria Schelean-S, să fie conștienti că suntem cu ochii pe ei!

Dar între comentatori am aflat şi unul, hai să-i zic hazliu, până la un punct. El semnează ,,Constantin Ion” şi îşi zice “pemul din Prigor”. Într-un limbaj rudimentar la limita necuvântătorilor şi într-o ortografie proprie, care nu are nici o legătură cu cea oficială a limbii române, o ortografie care l-ar fi împiedicat să absolve fie şi două clase elementare, acesta se grăbește în apărarea penalului nevrednic Pavel Verindeanu. (Îmi vine în minte vorba că ”cine se aseamănă se şi adună” ). ”Pemul din Prigor” (între altele acelaşi “pem din Prigor, fără să-i fi cerut, mi-a mărturisit că a “făcut pârnaie”; bănuiesc, pe merit) împinge lipsa sa de logică până a compara pe actualul primar al Prigorului, Dr. Antonică Moţ cu penalul nevrednic Pavel Verindeanu. Asta este ca şi cum ai compara Munţii Hercinici (să mă ierte “pemul din Prigor”, dar sunt convins că habar nu are despre ce vorbesc), cu Everestul.

Dr. Antonică Moţ este un intelectual şi un om cinstit, iar Pavel Verindeanu este un “neica nimeni” şi un condamnat penal. Un condamnat penal nu mai poate să administreze un bun public, nu mai poate fi crezut, a înşelat încrederea.

Acestea fiind spuse, sunt convins că locuitorii Banatului montan vor şti să apere ce este al lor şi să-i alunge pe politicienii corupţi şi firmele de tinichea care îi finanţează.

Alexandru Nemoianu,

Istoric, The Romanian-American Heritage Center.

USA

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ