Un dezvoltator de parcuri fotovoltaice învinge DGFP Timiș, într-un proces legat de impozitarea construcțiilor ce folosesc echipamente solare

823

Tribunalul Timiş a decis că mai multe componente ale parcului fotovoltaic nu pot fi considerate construcţii, şi nu pot fi impozitate ca atare, în cazul unui dezvoltator de proiecte de energie obţinută din surse regenerabile din vestul ţării care a intentat un proces împotriva ANAF, DGFP Tmiş. 

Hotărârea nu este definitivă, dar poate avea un impact major asupra industriei de energie regenerabilă, arată un comunicat al casei de avocatură Hategan Attorneys.

Având în vedere reglementările speciale care vizează impozitul pe construcţie, dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice încadrează anumite componente ale parcului cu o valoare extrem de ridicată (inclusiv panourile fotovoltaice), în grupa echipamentelor, iar altele în grupa construcţiilor.

În 2016 autoritatea fiscală a efectuat un control la producătorul de energie, care a fost obligat să reîncadreze mai multe active din categoria ~Echipamente tehnologice în grupa Construcţii~, demers care ar fi generat automat obligaţia de a majora baza impozabilă luată în calcul la stabilirea impozitului pe construcţii aplicabil în perioada 2014 – 2015. Astfel, societatea avea obligaţia să plătească diferenţe de aprox. 1 milion de lei, plus dobânzi, majorări şi penalităţi.

„Am demonstrat în faţa Tribunalului Timiş că anumite componente ale parcului fotovoltaic (inclusiv panourile fotovoltaice) ar trebui sa beneficieze de o altă încadrare şi nu pot fi considerate construcţii. În confirmarea susţinerilor noastre am învederat concluziile raportului de evaluare şi a celui tehnico-economic, întocmite anterior controlului fiscal de experţi în domeniu, însă de care autoritatea fiscală nu a ţinut seama atunci când a emis dispoziţia de măsuri. Deşi hotărârea nu este încă definitivă şi conform practicii autorităţii fiscale, ne aşteptăm la introducerea unui recurs, considerăm că există şanse extrem de ridicate pentru ca, cele reţinute de prima instanţă să se menţină şi în calea de atac”, a declarat Alexandra Jivan, partener al Haţegan Attorneys şi coordonator al Departamentului de Tax.

Biroul Haţegan Attorneys a reprezentat compania producătoare de energie.

sursa: zf.ro

LĂSAȚI UN MESAJ