Uite utilajul … nu e utilajul … Cine fabulează în primărie?

252

Asistăm în aceste zile la nivelul primăriei municipale la o comedie plină de haz dacă ar fi fost jucată pe scenă de o echipă de agitație culturală. Dar de fapt este o realitate tristă ce se desfășoatră pe nervii și banii cetățenilor.

Un grup de locuitori din zonă reclamă cu indignare că a fost rasă total o mică pădurice crescută cu greu în ani de zile pe un spațiu adiacent bulevardului Prezan. Timișoara are un evident deficit de arbori sănătoși și viguroși ce ar mai împrospăta aerul leșinat de câmpie și plin de noxe industriale. Așa că orice pomișor cât de pricăjit ar fi bine venit. Își aduce și el contribuția benevolă de oxigen.

Prinși cu nădragii în vine (dar și cu mâța în sac) cei din conducerea orașului au încropit urgent un fel de răspuns ambiguu. Viceprimarul Ruben Lascău a încercat să dreagă busuiocul (că tot e vorba de plante) cu ceva explicații despre geometria intangibilă a unui traseu carosabil ce va lega zona AEM de ceva arteră importantă. Și dacă e proiect, nimeni nu are voie să se mai atingă de el sub nici o formă. Iată ce declară dânsul:
„Problema e ca acolo se va face un sens giratoriu care modifică geometria drumului. Va trebui să se schimbe spațiul verde, acolo există o insulă mare de spațiu verde”.

Poate că așa ar fi. Pare oarecum credibil răspunsul (vice)edilului. Unii cetățenii au avut ca primă intenție să-l creadă. Dar alții mai circumspecții merg mai departe pe firul poveștii.

Dar tot același viceprimar nu crede că ajunge explicația și se adâncește în alte povești încâlcite. Iată ce declară dânsul. Cică: „…nu există niciun utilaj pentru transplantat, de aceea nu s-a lucrat pentru transplantare. Într-adevăr pe Sudului s-a făcut trasplantare, cu macaraua, dar copacii de pe Sudului au murit cei mai mulți dintre ei. Cel de la Horticultura se vor dota în acest an cu un utilaj care să poată face relocări, ca să nu mai trebuiască să tăiem copacii”.
„Oare să nu fie o astfel de mașinărie în munipiul Timișoara? Dacă nu e și nu e nu se putea aduce/închiria unul?” se întreabă cu îndreptățire mulți locuitori din zonă.

Oare unde se ascunde adevărul.

Cei ce au memorie bună își mai amintesc că în 2014 tot în luna aprilie s-a făcut mare spectacol și reclamă unei mașinării de scos arborii cu tot cu pământul din jur. Atunci firma de specialitate și primăria se lăudau cu măreața achiziție.

Ba chiar se făcea mare caz de chilipirul ce a căzut pe capul primăriei. Au fost cheltuți „doar 70 000 de euro”. A fost făcută și o demonstrație pe teren.

Iată ce spunea la vremea respectivă televiziunea „Digi 24”:
„În numai câteva minute pomii sunt replantanți, iar coroana, tulpina sau rădăcinile nu sunt deloc afectate. Echipamentul, unic din România, a costat 70.000 de euro și a fost cumpărat de firma care se ocupă de spațiile verzi în Timișoara.”

”În momentul în care îl desfaci cu hârlețul, rădăcinile de absorbție, cele care sunt mai importante decât rădăcinile groase, suferă. Și asta e foarte important că noi nu afectăm rădăcinile de absorbție”, afirmă Gheorghe Ilca, reprezentant al firmei de amenajare spații verzi atunci în aprilie 2014.

„Copacul nu suferă, utilajul a fost proiectat de așa natură să scoată arborele cu un balot, cu o distanță destul de mare față de trunchi, astfel încât trunchiul și rădăcinile să nu fie afectate. Cum orașul este într-un șantier continuu și sunt mulți copaci, încercăm să salvăm cât mai mulți dintre ei”, precizeaza Diana Nica, specialist la Direcția de Mediu a Primăriei Timişoara.

Nici primarul de atunci nu s-a lăsat mai prejos și a explicat plin de morgă cum stă treaba. „Pentru că avem în desfășurare lucrări la care apare obligația de a muta anumiți arbori, pentru că nu am putea face amenajările așa cum ar trebui. Și pentru că dorim ca Timișoara să aibă mai mulți arbori de cât are în prezent, vrem să îi valorificăm pe cei care nu sunt la locul potrivit și îi relocăm. Chiar m-am uitat de la mine de sus, din casă, și mi se pare interesant. Merge repede și e productiv și cred că se poate face treabă bună”, ”Ar fi o variantă bună, zic eu, să îi mutăm cu totul, – Ați mai văzut așa ceva? ”.

De fapt singura întrebare nu este cea din finalul declarație „dacă timișorenii au mai văzut așa” ceva ci alta mult mai banală.
Întrebare impusă de realitatea de acum este dacă există sau nu acel utilaj? Dacă au fost cheltuiți acei bani deloc puțini de 70 000 de euro unde este investiția?

Sau ar mai câteva întrebări adiacente.

Cine a fabulat și când ? În aprilie 2014 sau în aprilie 2021?
A fi sau a nu fi …existat mașina de trasplantat arbori?

LĂSAȚI UN MESAJ