Turcia se îndepărtează de UE şi se apropie de… Rusia. Erdogan şi Putin au vorbit la telefon

499

Eterna candidată la integrarea europeană, Turcia, pare să-şi fi reorientat politica externă spre zone mai accesibile. Candidată pentru asocierea la Comunitatea Economică Europeană (predecesoarea UE) încă din 1959, Turcia nu a aderat nici până în ziua de azi şi nici nu sunt speranţe să o facă prea curând, mai ales după ultimele divergenţe privind statutul refugiaţilor. Chiar dacă liderii europeni i-au propus tot felul de acorduri şi i-au promis accelerarea negocierilor.

În urmă cu câteva zile, invocând lentoarea procesului european şi punând sub semnul întrebării chiar viitoarea existenţă a UE după Brexit, preşedintele turc Recep Erdogan ameninţa chiar cu organizarea unui referendum privind aderarea ţării sale la Uniunea Europeană şi cu denunţarea acordului privind refugiaţii.

Pe de altă parte, Rusia şi Turcia au căzut de acord să reia relaţiile de cooperare bilaterală, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, în urma unei discuţii telefonice între Vladimir Putin şi Recep Erdogan. Acest dezgheţ urmează unei perioade de tensiuni diplomatice între Moscova şi Ankara, după ce Turcia a doborât un avion militar rus în noiembrie 2015.

Preşedintele turc Recep Erdogan i-a cerut scuze lui Vladimir Putin pentru bombardierul rusesc doborât de aviaţia turcă în apropierea graniţei cu Siria. Erdogan i-a transmis un mesaj preşdintelui rus, prin care transmite condoleanţe familiei pilotului ucis. Acesta a vorbit despre regretul său faţă de incident şi de restabilirea relaţiilor ruso-turce, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit unui comunicat al administraţiei de la Kremlin, preşedintele Putin va cere guvernului să înceapă discuţiile cu Turcia pentru reluarea relaţiilor comerciale „mutual avantajoase” şi eliminarea restricţiilor pentru turiştii ruşi care vizitează Turcia.

„Conversaţia a fost în general constructivă, concentrată pe chestiuni de afaceri, cu scopul de a restabili dispoziţia în mod tradiţional amicală în cadrul relaţiilor de cooperare,” se mai afirmă în comunicat.

Surse din cadrul administraţiei prezidenţiale din Turcia au caracterizat discuţia ca fiind una „foarte productivă şi pozitivă”. Putin şi Erdogan ar urma să se întâlnească înainte şi în timpul summit-ului G20 organizat în China, în luna septembrie, au mai precizat sursele citate.

De asemenea, Putin a transmis condoleanţe pentru victimele atentatului terorist comis marţi seara în incinta aeroportului din Istanbul, care s-a soldat cu cel puţin 41 de morţi şi aproximativ 239 de răniţi.

Atât Putin, cât şi Erdogan au subliniat necesitatea unei cooperări mai strânse în privinţa ameninţărilor teroriste.

LĂSAȚI UN MESAJ