Turcia mulţumeşte pentru „sprijinul necondiţionat din Rusia, spre deosebire de alte ţări”

172

Ministrul turc de Externe a multumit Rusiei pentru sprijinul „necondiţionat” în timpul tentativei de lovitura de stat şi a semnalizat intenţia Turciei de a relua relaţiile cu Moscova după îngheţul din ultimele opt luni.

„Mulţumim autorităţilor ruse, mai ales preşedintelui Putin. Am primit sprijin necondiţionat din Rusia, spre deosebire de alte ţări. Asta aşteptam şi de la ceilalţi prieteni”, a spus ministrul Mevlut Cavusoglu intr-un interviu la Habertürk TV.

Cavusoglu a mai spus că Erdogan şi Putin – liderii autoritari din Turcia şi Rusia – se vor întâlni la Moscova la mijlocul lunii august, prima întâlnire după ce armata turcă a doborat un avion rus de vânătoare acum 8 luni.

Turcia are în acest moment relaţii extrem de tensionate cu aliaţii occidentali din cauza epurărilor masive în rândul magistraţilor, militarilor, profesorilor şi funcţionarilor. Turcia sustine că vrea să scape de susţinătorii clericului Fettulah Gulen, considerat creierul loviturii de stat eşuate din 15 iulie, dar ţările occidentale acuză încălcări ale statului de drept.

Relaţiile cu SUA sunt, în particular, extrem de tensionate după ce Ankara a acuzat Washingtonul că nu vrea să-l extrădeze pe Gulen.

În schimb, relaţiile Turciei cu Rusia încep să se reîncălzească. Mai mutle publicaţii turce apropiate de puterea politică au acreditat ideea că Rusia l-ar fi avertizat pe Erdogan că urmeaza un complot al militarilor împotriva sa.

LĂSAȚI UN MESAJ