20.3 C
Timișoara
luni 25 septembrie 2023

Tu știi cum să salvezi o viață? Poți afla la un maraton de resuscitare de 9 ore

SocialTu știi cum să salvezi o viață? Poți afla la un maraton...

Peste 50 de medici, paramedici, instructori formatori și voluntari, cu peste 30 de manechine de resuscitare, vor prezenta, la Timișoara, manevrele de resuscitare într-un maraton de 9 ore fără întrerupere, exercițiu de instruire care urmărește să aibă o amploare fără precedent în regiune. Cursurile vor fi susținute gratuit atât în limba română, cât și în engleză pentru publicul străin care dorește să învețe cum poate salva o viață.

Anual, în Europa, mor, în medie, peste 350.000 de oameni în urma unui stop cardiorespirator, aproximativ 80% dintre aceste cazuri având loc la domiciliu.

Startul Primei ediții a Maratonului Resuscitării din Timișoara va fi dat, sâmbătă, 16 noiembrie, la ora 12:00, în zona Intersport din Iulius Mall Timișoara, parte integrată a proiectului mixt Iulius Town. Modulul de instruire durează 30 de minute și cuprinde manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil și sugar, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de către publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare.

Cursurile se adresează persoanelor de orice vârstă, inclusiv copiilor. Modulele de instruire se vor succeda fără încetare între orele 12:00 și 21:00.

În cadrul evenimentului vor fi expuse mai multe autospeciale de intervenție și echipamente ale ISU Timiș.

„Participând la Maratonul Resuscitării veți avea ocazia să învățați despre importanța vitală a acțiunilor dumneavoastră în minutele scurse de la instalarea stopului cardiorespirator și până la sosirea echipajelor de urgență. Prin învățarea manevrelor de resuscitare veți putea reuși, ca în situația nefericită în care vă veți confrunta cu o persoană dragă intrată în stop cardiorespirator, să deveniți din spectatori, salvatori. Vă așteptăm pe 16 noiembrie, în centrul comercial Iulius Town, să învățați cum puteți salva o viață!”, declară dr Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și Președinte al Fundației pentru SMURD.

Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015 și a pornit ca o inițiativă a studenților mediciniști voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, în cadrul edițiilor organizate în Cluj-Napoca, au fost instruite, în total, aproximativ 5.000 de persoane. În mai anul acesta, Fundația pentru SMURD a organizat prima ediție în București, reușind instruirea a peste 1200 de oameni, urmată de o primă ediție și în Constanța, în luna septembrie, în cadrul căreia peste 800 de participanți au învățat cum pot salva o viață. Potrivit Consiliului European al Resuscitării (European Resuscitation Council), organismul care stabilește standardele de resuscitare în medicina de urgență la nivel european, peste 50% dintre decesele survenite în urma stopului cardiorespirator ar putea fi prevenite, iar viețile salvate, dacă cetățenii ar cunoaște manevrele de resuscitare și dacă, în spațiile publice, ar fi montate mai multe defibrilatoare. De asemenea, demararea manevrelor de resuscitare în primele 4 minute de la instalarea stopului cardiorespirator crește semnificativ șansele de supraviețuire ale victimei, lipsa acestora în primele 4 – 6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute, apariția leziunilor cerebrale este foarte probabilă, iar, la peste 10 minute de stop cardiorespirator neasistat de manevre de resuscitare, se instalează moartea cerebrală.

Alte subiecte :

Întreruperea apei calde în 26 și 27 septembrie – defecțiuni rețea primară

Pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a Municipiului Timișoara, se întrerupe furnizarea apei calde de consum în ziua de...

Studenții Universității Politehnica Timișoara, din nou în amfiteatre

După festivitatea de deschidere a anului de învățământ academic, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara sâmbătă, 22 septembrie 2023, pe Stadionul Știința, în cadrul căreia...

Citește și :