Trilogia Cuvintelor a fost lansată la Timișoara între prieteni

927

În spațiul cald și generos al clubului Reflektor Venue de data asta nu s-au auzit acorduri de muzică rock ca de obicei chiar dacă o parte din invitați erau fanii acelui gen muzical. S-a auzit și muzică dar de o cu totul altă factură ce doar întărea versurile ce au fost pretextul principal al întâlnirii.

De fapt principalul motiv al unei seri perfecte a fost reîntoarcerea în Timișoara pentru un scurt moment a lui Constantin Rădoacă ce a ținut morțiș să-și lanseze volumul de versuri Trilogia cuvintelor în orașul său. Și a avut parte de o susținere grea în demersul său artistic. Toți prietenii săi timișoreni au pus umărul la o lansare eveniment ce s-a transformat într-un adevărat spectacol cu elemente multimedia. De fapt spectacolul cu numele sugestiv „Intersections” chiar a fost o intersectare de muzică bună, film anume scris pentru această ocazie, imagini foto și voce. Rolul de milițian ce trebuie să stea în intersecție și să dirijeze traficul i-a ieșit de minune lui George Găină.

A recitat cu mult har și sensibilitate actrița Eugenia Șerban, cea care, de altfel, este și protagonistă în filmul video realizat pe baza versurilor din carte. Au mai ajutat la seara de magie și actorul Doru Iosif și muzicianul George Găină ce de asemenea au incercat să redea cu vocea discuțiile despre cuvinte ale autorului. Ilie Stepan ce a realizat coloana sonoră cu fragmente muzicale a stat deoparte chibițînd pentru reușita prietenilor săi.

Plecat ca actor și regizor din Timișoara cu ani în urmă la București unde a făcut carieră în tatru și televiziune Constantin Rădoacă revine în Timișoara ca poet de forță. Volumul de versuri „Trilogia Cuvintelor” este o măsură a unui poet deplin matur ce își permite să abordeze teme complexe și parcă de neatins pentru cei lipsiți de un anumit har. Poezia mistică nu este la îndemâna oricui. Această maturitate se vădește în discuția liberă ce se naște între autor și puterea absolută. Dialog purtat de la aproape de la egal la egal ca între doi înțelepți. Din versuri rezultă întâietatea absolută a cuvântului atunci când nu era nimic. Nici lumina, nici întunericul, nici iubirea nu au fost înaintea cuvântului. Acesta a fost factorul primordial de la care au decurs toate.

„Nu te poți certa cu un om dacă ești purtător al al trupului de Cuvinte al lui Dumnezeu. Dar te poți mânia pe un om, chiar omorî, dacă ești purtător al neCuvintelor necuratului” crede cu tărie poetul Constantin Rădoacă.

Versurile din volum au primit trupul unor voci cunoscute ale teatrului românesc cum ar fi Constantin Cotimanis, Damian Oancea ori Florian Ghimpu pe lângă cei deja numiți deja Eugenia Șerban și Doru Iosif. Imaginile de o mare sensibilitate au avut parte de montajul lui George Găină ce s-au suprapus peste muzica compusă de Ilie Stepan, Viorel Screciu, Varadi Ludovic și Dan Tache. Nu este un film simplu de urmărit. Se adresează celor ce pun întrebări iar nu celor ce au răspunsuri la orice.

Iată cum veșnicul navetist, Constantin Rădoacă, agățat de bara ultimului vagon lega Timișoara de Arad revine de data acesta de mai departe pentru a pune întrebări și la noi în oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ