8 C
Timișoara
duminică 28 aprilie 2024

Tramvaiele, autobuzele și firobuzele vor circula mai rar în Timișoara și spre comunele învecinate. VIDEO

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a anunțat luni într-o declarație de presă anumite schimbări în transportul public de persoane din Timișoara și din zona Metropolitană.

Se modifică anumite rute de transport în zona metropolitană, spre exemplu, la Ghiroda, M30 și M11 se suprapun peste 90% din traseu

Săptămâna trecută de la STPT a venit o adresă către SMTT prin care s-au propus o serie de optimizări ale rutelor de transport public atât în județ cât și în Timișoara, care au fost impuse în primul rând de aplicarea de la 1 ianuarie ordonanței Guvernului Ciolacu, care prevede niște limite salariale în cadrul STPT care blochează numărul orelor suplimentare pe care șoferii le pot executa în mod normal. De-a lungul timpului o mare parte din deficitul de șoferi pe care STPT l-a avut a fost acoperit prin aceste ore suplimentare pe care ei le puteau executa și care erau plătite de societate conform prevederilor legale, dar de la 1 ianuarie acest lucru nu se mai poate face decât într-un anumit plafon. Optimizările nu elimină nicio rută în acest moment, nu se face nicio comasare de rută, au ca și rol să facă optimizări doar transport seara. Spre exemplu au fost rute de transport pe județ unde după ora 8/9 mai erau poate unul, doi călători care erau transportați pe trei, patru rute. Aceste optimizări au fost făcute ca după ora 22 să se facă o reducere atât pe județ cât și în Timișoara. Au mai fost anumite vârfuri unde erau transportați puțini călători, iar obiectivul  a fost să ne asigurăm că lucrurile pot fi executate, pentru că dacă ar fi rămas în felul în care erau  exista riscul ca unele dintre ele să nu mai poată fi făcute tocmai din cauza acestui plafon pe care ordonanța Guvernului Ciolacu l-a impus. Spre exemplu sunt linii unde seara după ora 22, aveam 4 trenuri pe linie și am redus la două trenuri. În Ghiroda, de exemplu, M30 și M11 se suprapun peste 90% din traseu. Tot în Ghiroda, M29 are traseu comun peste 50% cu M30 și M11. Un alt motiv care generează probleme transportului public este că în ultimii patru ani la nivel de județ au fost desființate mare parte din rutele de transport, vorbim de 63 de linii care au fost desființate, din 85, adică aproape două treimi din liniile de transport, iar toate aceste comune, toți acești primari au venit la Primăria Timișoara, al SMTT și STPT ca să beneficieze de transport public. O parte din aceste comune au fost preluate de SMTT, o parte nu au putut să fie preluate, da preluarea de rute în județ în zone foarte extinse, ne ducem până la granița cu Serbia sau cu județul Arad, ne-au dus în punctul în care zona de transport public metropolitan din Timișoara este cea mai extinsă din țară, cu cea mia mică densitate. Deficitul de șoferi este de 100/150 de persoane“, a declarat Ruben Lațcău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :