Tradițiile Caraș-Severinului, promovate în Ungaria

254

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, şi vicepreşedintele Ionuţ Popovici au participat duminică, 2 octombrie, la Festivalul de promovare şi păstrare a culturii populare tradiţionale românești „La obârşii, la izvor” organizat la Gyula, Ungaria.

La manifestare au luat parte: ES Florin Vasiloni, consul general al Romaniei la Gyula, PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta şi  alţi invitaţi. La ediţia din acest an a festivalului de la Gyula, ne informează surse din compartimentul de comunicare al CJ, au fost prezentate cultura şi tradiţiile populare din judeţul Caraş-Severin, o expoziţie de costume populare autentice iar pe scena sălii de spectacole a Liceului „Nicolae Bălcescu” a urcat Ansamblul „Semenicul” al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Costume populare vechi şi noi au putut fi admirate de toţi cei prezenţi la festival. Costumele, reprezentative pentru cele patru mari zone etnografice ale Banatului de Munte: Valea Bistrei, Valea Timişului, Valea Almăjului şi Clisura Dunării, au fost aduse de Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş. Expoziţia a cuprins şi costume noi din Banatul de Munte prezentate de soţii Ionaşcu, proprietarii unui atelier specializat din Câlnic.

„Am fost invitaţi la Gyula, Ungaria, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de promovare si păstrare a culturii populare traditionale românești <La obârşii, la izvor>, motiv pentru care am considerat că este frumos să fim prezenţi cu tot ceea ce înseamnă judeţul Caraş-Severin, cu costume populare tradiţionale vechi, autentice, cu muzică populară din judeţul nostru şi, bineînţeles, cu dansurile noastre, toate fiind apreciate de spectatori. Este şi un început în ceea ce priveşte parteneriatul dintre instituţia noastră şi alte instituţii culturale din această zonă, mai ales că, în această parte a Europei nu am avut o colaborare. Ne-am bucurat mult că românii din Gyula au fost alături de noi”, a declarat cu această ocazie preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

LĂSAȚI UN MESAJ