Tradiție și modernitate – cooperare culturală transfrontalieră

1688

De la începutul acestei luni s-a dat startu implementării proiectului ”Tradiție și modernitate – cooperare culturală transfrontalieră”. Partenerii proiectului au fost: Orașul Jimbolia și Comuna Cărpiniș, din România, dar și Orașul Csanádpalota din Ungaria.

Proiectul s-a înscris în linia bunelor relații de cooperare, în special în domeniul cultural între localitățile Jimbolia și Cărpiniș din România și Csanádpalota din Ungaria. Materializarea proiectului a început cu identificarea unor nevoi socio-culturale comune în zona transfrontalieră Jimbolia-Cărpiniș-Csanádpalota. Prin implementarea acestui proiect s-a intenționat satisfacerea nevoilor identificate și intensificarea dezvoltării cooperării trilaterale, prin organizarea unor evenimente culturale comune, prin redescoperirea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor etnice interculturale caracteristice acestei zone.

Obiectivul principal al proiectului a fost consolidarea cooperării între persoanele care trăiesc pe ambele părți ale frontierei. Pe perioada implementării, – un an – peste 300 de persoane aparținând diferitelor categorii sociale și grupuri de vârstă s-au întâlnit, au avut posibilitatea de a cunoaște mai bine tradițiile, cultura, religia și gastronomia partenerilor. Au fost organizate mai multe evenimente culturale, având ca temă: dansurile populare, gastronomia, religia, dar și o conferință de două zile destinată celor care sunt angajați în instituțiile de cultură ale partenerilor.

Bugetul proiectului s-a ridicat la suma de 76.690,00 de euro din care 65.186,50 de euro de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, și a fost împărțit după cum urmează: Jimbolia a avut un buget de 32.124,00 euro, Cărpiniș 21.906,00 euro și Csanádpalota 22.660,00 euro.

Șirul evenimentelor organizate în cadrul proiectului a fost deschis în data de 17 ianuarie 2019, prin Conferința de presă găzduită la Jimbolia, la Casa de Cultură, urmând:
– 19 ianuarie 2019 – Festivalul gastronomic Böllérnap la Csanádpalota;
– 25 mai 2019 – Ziua Copilului – Talleria la Csanádpalota;
– 1-6 iulie 2019 – Tabără româno-maghiară la Csanádpalota;
– 6-7 iulie 2019 – Zilele Orașului Csanádpalota;
– 20 iulie 2019 – Eveniment religios – Ruga satului Iecea Mică – organizat de Cărpiniș;
– 21-27 iulie 2019 – Prietenie – tabără de vară de promovare a creativității și a valorilor Uniunii Europene– organizată la Buziaș de către Jimbolia;
– 7 septembrie 2019 – Gastronomy Day – Ziua Comunei Cărpiniș;
– 7 septembrie 2019 – Gastronomy Day – la Csanádpalota;
– 26 octombrie – Eveniment religios – Ruga Comunei Cărpiniș;
– 5-6 noiembrie 2019 – Conferința Culturală – la Jimbolia;
– 27.11.2019 – Conferința de finalizare a proiectului – la Csanádpalota.

Prin proiect s-au achiziționat echipamente după cum urmează:
Orașul Jimbolia:
– 2 difuzoare active,
www.interreg-rohu.eu
– 2 module bas active,
– 2 microfoane de mână cu transmițător wireless,
– 1 laptop
– 1 mixer cu 12 canale.
Comuna Cărpiniș:
– 7 cazane;
– 1 sistem de sunet;
– 1 laptop.

În cazul acestui proiect, realizările materiale nu sunt foarte spectaculoase. Proiectul a reprezentat o modalitate de instituționalizare a relațiilor de cooperare dintre localitățile partenere, relații care au rădăcini adânci, de peste 25 de ani, după cum bine știm Jimbolia și Csanádpalota sunt localități înfrățite iar localitatea Cărpiniș participă de o lungă perioadă la evenimentele organizate de Csanádpalota și invers. Proiectul Traditions a apropiat localitățile implicate în proiect datorită faptului că, de cele mai multe evenimente au beneficiat cetățenii localităților, având astfel posibilitatea de a se cunoaște și de a cunoaște puțin din cultura locală a fiecărui partener.

După intrarea României în UE, cooperările transfrontaliere au devenit posibile. Sperăm că acest proiect cultural a contribuit la estomparea granițelor dintre cele două țări.
Cooperarea dintre cele trei localități a fost bună, s-au atins obiectivele și indicatorii proiectului în totalitate.

Acest proiect, care a contribuit la îmbogățirea spirituală a numeroși cetățeni din localitățile participante, merită continuat. Astfel, cei implicați în proiect vor ține legătura și vor pune bazele unui nou proiect care, sperăm, va fi continuarea acestuia. În acest sens, a fost întocmit un plan simbolic de cooperare pentru localitățile implicate în proiect, pentru perioada imediat următoare, pe care reprezentanții partenerilor l-au semnat, ca o încununare a excelentei colaborări.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.