Tone de deșeuri ridicate de pe malul râului Timiș. Atenționarea autorităților

88

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat atrag atenția autorităților locale că trebuie să mențină albiile și malurile râurilor curate. Deșeurile aruncate la întâmplare sunt luate de apă când debitele cresc și obturează secțiunile de scurgere.

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a intervenit prin Sistemul Hidrotehnic Lugoj la igienizarea a 900 metri mal drept a râului Timiș, în intravilanul orașului Lugoj, între podul de beton și pasarela Leucuța. Au fost colectate de pe malul Timișului: deșeuri menajere, pet-uri, sticle, însumând 2 tone de gunoaie.

„Subliniem faptul că ABA Banat a realizat această activitate pentru a veni în sprijinul primăriei municipiului Lugoj și a cetățenilor acestuia, dând cel mai bun exemplu că doar prin eforturile noastre comune putem asigura curățenia cursurilor de apă și ne putem bucura de o priveliște frumoasă. Invităm lugojenii să ni se alăture ori de câte ori e necesar”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

ABA Banat nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Conform legislației în vigoare, această obligație revine autorităților publice locale, care sunt direct responsabile cu gestionarea regimului deșeurilor în arealul administrat.

Serviciul de Inspecție Bazinală a Apei efectuează controale pentru verificarea salubrizării cursurilor de apă încă de la începutul anului. Consiliului local al comunei Luncavița (județ Caraș-Severin) i s-a impus ca măsură salubrizarea zonei cu deșeuri menajere dispersate, găsită în apropierea cursului de apă Luncavița. De asemenea, a fost efectuat un control în Golful Orșova, pe un teren proprietate privată, în urma unei sesizări referitoare la depozitarea de material de umplutură în zona de protecție a râului Cerna, unde a fost aplicată o sancțiune contravențională sub formă de avertisment și s-a impus ca măsură îndepărtarea materialului depus în zona de protecței a râului Cerna.

LĂSAȚI UN MESAJ