22 C
Timișoara
miercuri 12 iunie 2024

Tiribomba de la Punctele Cardinale

Tocmai ce mă înțelesem cu doi colegi de armată să facem voluntariat la Punctele Cardinale și să dirijăm circulația, când ieșim de la servicii, după-masa, și numai ce aflu că prefectul i-a solicitat șefului Poliției din Timiș să trimită acolo niscai oameni cu fluiere și girofar care să se ocupe de… fenomen. Domne, și noi care trăgeam nădejde că dacă în armată n-am avut ocazia să devenim eroi, n-o să ratăm prilejul acum și o să mai rărim tamponările, o să mai ușurăm viața celor de pe Salvări, ba chiar și a agenților constatatori de la Circulație… Făcuserăm rost și de niște șepci așa, mai arătoase, cam cum au ofițerii ucrainieni, mari cât o umbrelă, ca să nu ne bată soarele în scăfârlii și ca să fim zăriți de la distanță.

Dar tot e bine că s-a sesizat cineva, după mai bine de două săptămâni de trosniri auto. Mai lipseau câțiva schilodiți ori morți și poate că se puneau în funcțiune și semoafoarele, care, deocamdată, acolo, la Punctele Cardinale, pâlpâie galben și tăcut, ca niște sirene hepatice ale lehamitei. E cert, tehnica de azi n-a mai permis corelarea lor după ce strada Popa Șapcă s-a închis pentru reparații. Virusul de ultimă generație, cu numele de cod INDOLENTZA, a transformat celebrul sens giratoriu din Timișoara într-un fel de tiribombă în care dacă, totuși, apuci să intri, nu e sigur că mai și ieși pe toate… roțile. Și nu că n-ar avea habar șoferii cui și cum să dea prioritate, dar după minute și minute și minute de „cedează trecerea”, când roțile nu se mișcă, cedează și nervii și dai talpă. Dacă Zeul Carosabilului ține cu tine și te ajută să îi iei fața celui care are prioritate și niciun stres, ai câștigat. Dar dacă l-au furat culorile curcubeului ce se ițește, deseori, la fântâna din giratoriu, ai cam… șifonat-o.

De mai bine de două săptămâni încoace, la Punctele Cardinale, zi după zi, ba chiar și mai de mai multe ori în aceeași ziulică, zboară cioburi din parbrize, din oglinzi, numere (de înmatriculare), aripi (de mașină), bucăți de tablă, bare și alte piese componente auto. Și asta nu fiindcă s-a mai deschis o stradă nouă și s-a aglomerat și mai dihai intersecția, ci fiindcă s-a închis una. Logic, lucrurile s-au simplificat. Doar că cineva a stins… lumina. Aia care trebuie acolo, tricoloră, a semafoarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Europa universală sau provincială

Simpla idee a unei Europe văzute ca provincie în arhitectura mondială dă fiori infinit mai mulți și mai activi decât întreaga tradiție intelectuală a...

Fritz și Robu pierd sau câștigă pe mâna aliaților

Depinde din ce unghi privești toată povestea. Adică, Fritz, care are, fără îndoială, prima șansă înaintea celorlalți candidați să rămână primar, poate câștiga doar dacă...

O sumă lirică

Citește și :