9.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Tinerii timișoreni interesați de știința viitorului: biologia sintetică

Unul din cele mai incitatante domenii ale cercetării moderne tinde să devină biologia sintetică (sau de sinteză). Acest domeniu modern al cunoașterii promite să rezolve le mai stringente nevoi ale omeniri în continuă creștere.

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” a luat sub oblăduirea sa un grup de elevi și de stundenți ce sunt interesați de aceste studii avansate de biologie. 60 de liceeni și studenți din 5 țări au participat, timp de trei zile, la SynBio Timișoara HAkath 2024 în perioada 08 – 10 martie 2024.
Evenimentul este un adevărat certificat de naștere al acestui ecosistem local de synbio de la noi din țară. Este o nouă premieră a științei timișoene.
Hackathonul SynBio Timișoara este primul eveniment de anvergură din România dedicat domeniului biologiei sintetice – synbio – și a fost organizat de Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara împreună cu Asociația OncoGen și Asociația One Source, „sub bagheta” lui Radu Ticiu, coordonator de programe la Asociația One Source și BioCoderDojo în domeniul biologiei sintetice.

Timp de trei zile, aproximativ 60 de liceeni și studenți din 5 țări (România, Serbia, Moldova, Tanzania, Ucraina) au explorat o știință și o tehnologie noi amândouă pentru cei mai mulți dintre ei, printr-un program complex, care a inclus conectarea la programul global al #iGEM StartUp 2024 BioHackathon, cu prelegeri online susținute de specialiști de top în domeniul synbio (profesorii Pamela Silver și George Church de la Harvard University), ateliere online despre ideație (cu Marcel Wittmund, directorul programului IGEM Startups, profesor la Universitatea din Aachen), dinamică de echipă (susținut de Will Wright, investitor Nordic Bioventures) sau pitching (cu Han Spinner – doctorand la Universitatea Harvard ) și panelul dedicat rolului femeilor în ecosistemul synbio, desfășurat chiar în ziua de 8 martie, cu Rebecca Godfrey, Sara Holland, Kennedy McDaniel Bae și Alya Masoud (ANutr).
Participanții de la Timișoara au aflat la fața locului și detalii despre proiectele de synbio (biologie sintetică) și descoperirea de noi medicamente, gestionate de invitații de la București: Ioannis Karpathakis și Horea Szedlacsek, au avut interacțiuni online privind imaginea mai amplă a synbio biologiei sintetice dar și aspecte practice privind participarea la competiția #iGEM de către specialiști de origine română care predau sau studiază în Canada: Codruța Ignea, profesor asistent synbio la Universitatea McGill și cercetător principal al echipei #iGEM, cu studii la Timișoara și Dan Voicu, fost student lider al echipei #iGEM 2023, în prezent co-director general al Nucleate Canada.
Cu prilejul aestei întâlniri internaționale a tinerilor studioși au avut loc vizite ghidate în laboratoarele OncoGen și ale Un ivesității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
În acest vizite, deloc formale, studentii au putut vedea instrumentele cele mai potrivite pentru studiul de înaltă performanță și s-au familiarizat cu metodologiile folosite în activitatea de cercetare, activitatea de dezvoltare a proiectului, susținută de mentori locali și de mentori invitați (Sorina Popescu, Oana Gavriliuc, Horea Szedlacsek, Ioannis Karpathakis, Victor Baerle).
În ultima zi a evenimentului, nouă echipe și-au prezentat proiectele, care au fost evaluate în cadrul competiției locale. Dintre cele nouă echipe 5 s-au calificat și au participat în competiția globală IGEM.
În competiția globală s-au calificat și au participat 35 de echipe din toată lumea, inclusiv echipele din Timișoara.
Juriul international a fost format din experți în antreprenoriat și biologie sintetică.
În competiția locală, juriul a fost format din prof.univ.dr. Dorin Camen – decan Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate Timișoara, prof.univ.dr. Virgil Păunescu și Daniela Mateșan (OncoGen), Ciprian Man (Growceanu Angel Investment), Ioannis Karpathakis, Horea Szedlacsek și Vladimir Ticiu (Comitetul iGEM Startups).

Echipele desemnate câștigătoare la competiția locală au fost EcoDot și The Spice Savants.

Echipa EcoDot, compusă din: Paul Năstase, Horvat Adelina, David Molnar, Dan Goncear a fost proclamată câștigătoare pentru proiectul lor, Liquid Gold, care vizează dezvoltarea unor comunități bacteriene îmbunătățite pentru a crește eficiența producției de metan în instalațiile de biogaz, în timp ce echipa The Spice Savants alcătuită din Alexandra Boca, Andreea Pavel, Cristina Mance, Lucian Călugar, Alexandru Gligor, Charles Shirima, a fost desemnată „Runner Up” pentru proiectul lor de construire a unor baze de inginerie genetică a bacteriilor pentru producerea de șofran sintetic.
Competiția globală a fost organizată online de Comitetul iGEM Startups.
Un premiu special a fost oferit delegației sârbe (Andrej Popović, Despot Maksimovic, Žarko Hajder, Stefan Mizdrak, Stefan Sofronijević, Marko Ćulibrk , Filip Pjević, Uros Popović), echipa cu cea mai mare participare a liceenilor.
În urma evenimentului se poate spune cu siguranță că există un interes ridicat în România pentru domeniul biologiei sintetice, pentru conectarea cu tendințele globale, comunitățile și personalitățile active în întreaga lume.


Odată cu finalizarea cu bine a evenimentului conducerea Universității a dorit să mulțumească tuturor celor implicați: participanți, mentori, juriu, lideri ai organizațiilor partenere, Biroului de Integrare Multiculturală și Antreprenoriat Creativ CCOC USVT – coordonator prof. dr. Ingrid Nicolaescu, voluntari de la Akademika Banat, Club USVT, Agrocampus USVT, Akademika Food – USVT, Vanity Fair Pizza, #Eurofins, și Prorectoratul cu relații studențești – #USVT.

Alte subiecte :

Concedierile pe piața IT din Banat nu se întrevăd, deocamdată! Rectorul Universității Politehnica Timișoara vine cu explicația

Zeci de mii de specialiști în domeniul IT din Statele Unite ale Americii și-au pierdut locurile de muncă, într-un an și jumătate. Criza industriei IT...

Zboruri accesibile pentru evadări rapide

Dacă te afli în căutarea unei modalități rapide și accesibile de evadare, alegerea perfectă poate fi reprezentată de zbor. Îți poți satisface astfel dorința...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :