10.3 C
Timișoara
vineri 23 februarie 2024

Timp de 5 zile, Timișoara a fost capitala europeană a filmului fantastic

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes, parte a Dracula Film Festival, s-a încheiat duminică, 3 decembrie, la Timișoara.
Dacre Stoker, stră-stră-nepotul lui Bram Stoker, autorul cărții Dracula (1897), a participat la Dracula TiMes cu prezentarea „ Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii romanului Dracula” , ilustrată cu colecția lui Dacre de imagini istorice nepublicate până acum. și rar văzute, prezentarea fiind o călătorie în culisele vieții și activități literare a uneia dintre cei mai puțin cunoscuți autori și a uneia dintre cele mai faimoase cărți din lume.
Filmul „ În căutarea castelului lui Bram Stoker: Castelul lui Dracula” a prezentat între gul proces de documentație prin care Dacre Stoker a căutat locația castelului fictiv descris de Bram Stoker, care se află în Masivul Călimani. După proiecția de la FABER, Dacre Stoker și Cornelius Țepeluș, producătorii documentarului, au întrebărilor venite din partea publicului prezent la eveniment.
Cine-concert în parteneriat cu Sombra – Festival de Cine Fantástico Europeo de Murcia Un eveniment special al festivalului a fost cine-concertul L’Inferno (Italia 1911) Live score by Bosco (Spania), un experiment muzical și poetic, proiecția clasicului italian L’Inferno fiind completată de o coloană sonoră originală interpretată live de către trupa Bosco (Spania).
Bosco, cvintetul spaniol care îşi defineşte muzica drept „psihedelic renascentistă”, a susţinut pe 2 decembrie la Cinema Timiș un concert conceput pe imaginile filmului mut italian L’Inferno di Dante (1911), alcătuit din 54 de scene şi pigmentat cu picturi animate inspirate de Gustave Doré.

Filme difuzate în premieră națională la Timișoara
Printre filmele de lungmetraj care au fost difuzate în premieră națională la Dracula TiMes Timișoara amintim: The Last Voyage of Demeter (Anglia, Germania, SUA, 2023), Forbidden Wedding (Turcia, 2023) cu prezența regizorului turk Metin Kuru, Mad Heidi (Elveția 2023) difuzat în prezența producătorului elvețian Valentin Greutert, Infinity Pool (Canada, Croația, Ungaria – 2023) sau Haos în Ajun de Crăciun (2023), film care va avea premiera în cinematografele din România pe 22 decembrie.

Competiția de filme fantasy filmate cu telefonul mobil, în Timișoara.

Competiția Digital Dracula Timișoara a fost câștigată de filmul „Déjà vu”, realizat de echipa Mihai Ardelean și Paul Jurma.
6 echipe formate din tineri între 16 și 29 de ani din Timișoara au ajuns în faza finală a competiției Digital Dracula – competiție destinată tinerilor cineaști, care au trebuit să realizeze un scurtmetraj de 3 minute, filmat cu telefonul mobil la Timișoara, în baza unor cuvinte cheie, în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie.
Cele trei cuvinte cheie, oferite de către juriu, în baza cărora echipele au realizat filmele de scurtmetraj, au fost: Bega, coșmar și lacăt.
Filmul câștigător se poate vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=yqFJqX0OmuU
Toate cele 6 filme din finala competiției sunt disponibile pe www.digital.draculatimes.ro
Juriul competiției Digital Dracula TiMes a fost format din Irina-Margareta Nistor președinte juriu, Eliza Claudia Filimon, conferențiar dr. la Catedra de Engleză a Facultății de Litere a UVT, şi Florian Zapra, regizor.
Festivalul de film fantastic Dracula TiMes s-a încheiat duminică, 3 decembrie, cu 2 evenimente speciale.
La Cinema Timiș a rulat în avanpremieră la Timișoara, filmul câștigător al trofeului Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, regizat de regizorul grec Yorgos Lanthimos – Poor Things / Sărmane Creaturi, cu Emma Stone și Willem Dafoe în rolurile principale.
Proiecția a făcut parte din Ziua Willem Dafoe, la festivalul de la Timișoara fiind proiectate și alte două filme reper ale actorului american: Shadow of the Vampire (Anglia, Luxemburg, SUA – 2000) și The Lighthouse (SUA, 2019).
Ziua Willem Dafoe a fost prezentată pe scena de la Cinema Timiș de reputatul critic de film, Irina-Margareta Nistor.
La FABER, Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie din Brașov, a prezentat documentarul „Dracula – agent de voiaj”, film care prezintă modul în care autoritățile românești comuniste au valorificat mitul comercial Dracula şi ,,disputa” dintre contele creat de Bram Stoker şi personajul istoric Vlad Ţepeş.
Timp de 5 zile, timișorenii dar și turiștii români și străini prezenți în orașul Capitală Europeană a Culturii 2023 s-au bucurat de o experiență la limita fantasticului, condimentată cu pelicule horror, cu filme în premieră națională, documentare de excepție și scurtmetraje europene.
Proiectul Dracula TiMes face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Dracula TiMes este un eveniment Dracula Film Festival organizat de Asociația Culturală Fanzin.
Parteneri: Cinema Timiș, FABER, Sombra – Festival de Cine Fantástico Europeo de Murcia (Spania), Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda), Ibis Timisoara City Center, Romarg.
Cu sprijinul: Forum Film, RoImage 2000, IntercomFilm, CAY Film și Mercenar Lab.
Parteneri media: Kiss FM, Zile și Nopți, Cinemap, IQads, spotmedia.ro, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet.ro, BookHub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC, Cinefan, filme-carti.ro, MovieNews, Romania Journal, Cărturești, Nine O Clock, Știri de Timișoara, Best of Timișoara, TION, Agenda.
Social media: http://www.facebook.com/DraculaFilmFestival
Website: https://draculatimes.ro/

Alte subiecte :

20 de ani de Smithfield România, 4.600 de specialiști dedicați în a produce „Hrană bună. În mod responsabil.”

2024 marchează 20 de ani de la debutul operațiunilor Smithfield România și tot atâția de angajament continuu în formarea de cariere de succes. „De...

Prima ediție 2024 a Salonului Industriei Ușoare | FOTO-VIDEO

În perioada 21 - 25 februarie 2024, Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește prima ediție din acest an a SALONULUI INDUSTRIEI UȘOARE, eveniment tradițional în rândul...

Citește și :