Timișul și Bucureștiul sunt locomotivele investițiilor străine din România. Un raport al BNR arată discrepanțele uriașe dintre regiunile țării

137

Gorj, Mehedinţi şi Botoşani au atras cele mai mici investiţii străine. Timișul și Bucureștiul, în schimb, pot fi considerate locomotivele investițiilor străine din România. Un raport al BNR arată discrepanțele uriașe dintre regiunile țării.

Doar 9 euro pe cap de locuitor, investiţii străine directe a atras judeţul Gorj în cei 30 de ani de când România a îmbrăţişat capitalismul liberal. Vorbim despre un judeţ cu 323.000 de locuitori care a atras în 30 de ani doar 3 milioane de euro de la străini.

La polul opus, Bucureştiul este un magnet – 20.500 de euro ISD-uri/capita, un total de 41 de miliarde de euro. Per total, Capitala și județele Ilfov şi Timiş au luat cele mai multe investiţii străine, ce însumează câteva miliarde de euro.

Economiștii susțin că șansa regiunilor rămase în urmă o reprezintă, cu prioritate, investiţiile publice şi abia apoi investiţiile private, străine sau autohtone.

Sursa: zf.ro

LĂSAȚI UN MESAJ