24.1 C
Timișoara
sâmbătă 15 iunie 2024

Timișul nu se lasă la capitolul „fraudă”. Surprize la votări și în cadrul acestor alegeri

ACTUALIZARE 

În ziua alegerilor, când cetățenii Timișoarei și ai Timișului și-au exercitat dreptul la vot, dar și după închiderea celor 616 secții, la numărarea voturilor până la orele dimineții, polițiștii din cadrul IPJ au supravegheat îndeaproape desfășurarea alegerilor.

Polițiștii au întocmit un număr de 16 dosare penale, dintre care 11 în Timiș, iar celelalte 5 în Timișoara. Alți 12 cetățeni s-au ales cu amenzi.


Duminică, 9 iunie

Până în ora 22:00, încă 5 incidente au fost semnalate. Din acestea s-au înregistrat trei infracțiuni de fraudă la vot, dar și o amendă în valoare de 1.400 de lei pentru propagandă în ziua alegerilor.

De asemenea, un bărbat care s-a dus să voteze beat, a fost amendat cu 2.200 de lei pentru tulburarea liniștii publice. S-a întâmplat într-o secție de votare din Timișoara.

În total, au fost aplicate 11 sanctiuni contravenționale și întocmite 12 dosare penale.

După închiderea secțiilor, polițiștii au asigurat paza transporturilor buletinelor electorale, a dosarelor cu rezultatele voturilor, dar și al celorlalte documente, către birourile electorale județene.


De la ora 17:00 până la ora 20:00 au mai avut loc alte patru incidente. Unul dintre ele a fost legat de o tentativă de fraudă. Un cetățean din Lugoj a avut inteția de a vota pentru alegerile locale din municpiu, deși acesta mai votase odată în localitatea Criciova. Polițiștii au întocmit un dosar penal.

De asememnea, au mai fost identificate alte trei persoane care au făcut propagandă electorală în Sânnicolau Mare, și au intrat fără drept în cabina de vot, în Sânmihaiu Român.

Până în ora 20:00, polițiștii au întocmit 9 dosare penale și au sancționat 9 cetățeni.


Până la ora 17:00, alte cinci incidente au fost semnalate ca potețiale de fraudă. Din toate acestea, au fost trei posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, dar și buletine de vot preștampilate. Alte două sancțiuni au fost date: o amendă în valoare de 1.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale în public, dar și fotografierea buletinului de vot.

Nereguli privind influențarea votului s-au înregistrat și în localități din județul Timiș. De pildă în Pișchia, un cetățean este cercetat penal pentru că a oferit sume de bani în vederea influențării votului. Polițiștii au deschis un dosar pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Un localnic din Iecea Mare a primit un mesaj online în care persoana respectivă a vrut să-i ofere sume de bani pentru acordarea voturilor unui anumit candidat. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Polițiștii au luat în considerare fiecare sesizare, iar atunci când a fost cazul au fost luate măsuri cu privire la infracțiunile sesizate. De azidimineață și până acum au fost aplicate șase sacțiuni cobtravenționale și au fost întocmite opt dosare penale.


Oamenii politici de partid, fie ei mici sau mari, nu se dau îndărăt de la fraudă nici în cadrul acestor alegeri. Până la ora 15:00, au fost semnalate loc 9 incidente de posibilă fraudă în procesul electoral.

Polițiștii prezenți în cadrul secțiilor de votare au intervenit în cadrul fiecărei sesizări, luând măsurile necesare, atunci când a fost cazul.

Doi cetățeni s-au ales cu amenzi în valoare de 2.000 de lei, dar și două contravenții. Pe lângă acestea, polițiștii au întocmit dosare penale pentru cinci posibile infracțiuni.

Cele mai întâlnite incidente sesizate au vizat frauda la vot, vot multiplu, falsificarea documentelor și evidențelor electorale, fotografierea buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot și continuarea propagandei electorale, conform informării transmise de IPJ Timiș.

„Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Reprezentanții poliției asigură că vor acorda atenție oricărei sesizări privind faptele contravenționale care au legătură cu alegerile.

Cetățenii care au observat orice tentativă de fraudă electorală sau încălcare a legii, sunt îndemnați să anunțe la numărul 112. 

 

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Timiș s-a trezit cu mascații la ușă! Ce au găsit aceștia acasă la bărbat?

Un bărbat din Nițchidorf, județul Timiș, s-a trezit cu mascații la ușă. Bărbatul avea o pușcă, și mai multe tipuri de gloanțe, însă nu...

Stegarul Trăilă Spăriosu din Uzdin a salvat onoarea Regimentului grăniceresc de la Panciova

Cu mai multe episoade în urmă în paginile istorisirilor noastre am vorbit pe larg despre tradițiile militare ale grănicerilor bănățeni. Acești s-au acoperit de...

Citește și :