Timișorenilor care știu să zâmbească, le-a pierit zâmbetul în această seară. Emeric Vamos s-a stins

8361

A plecat la cer ca să facă bancuri și acolo, printre nori. Este (că doar nu se poate scrie la timpul trecut când este vorba de Imi!) unul din cei mai prolifici caricaturiști ai țării. Dar cu siguranță în Banat a dominat acest domeniu al graficii de umor.

Avea penița la fel de fină, atât la desenat, cât și la scris snoave. Iubea calambururile și glumele. Nu cred să fi fost mulți cunoscuți care să-l fi văzut trist.

Emeric Vamos a scris și desenat glume vizuale în cam toate ziarele ce au apărut ca ciupercile pe plaiurile noastre. La unele a colaborat mult timp cu succes, la altele a trebuit să renunțe, nu pentru că nu ar mai fi avut el glume, ci pentru că se închideau publicațiile.

Imi era un spirit liber și înțepa cu poanta prostia și obtuzitatea. Iubea cu pasiune imaginea tipărită sau cea de pe micul ecran. A debutat cu mulți ani în urmă la Televiziunea Română unde cu peste patru decenii în urmă era o echipă redutabilă la carele de reportaj.

Televiziunea din Timișoara a fost desființată din ordine de sus în timpul când un singur om hotăra totul în această țară ca pe moșia lui tată-su. De fapt, Imi permanent avea câte o glumă despre gângavul dictator. Bancurile politice le spunea doar celor ce treceau testul despre simțului umorului. Pentru ceilalți avea din cele cu mai puțină implicare politică. Nu se ferea de nimeni și nici nu-i era frică să facă și să spună glume despre ”șefimea” plină de ifose. Dacă se ferea o făcea din gentilețea omului sensibil ce voia să-i protejeze pe alții de unele posibile urmări.

Mulți ani a fost omul ce reprezenta Biblioteca Județeană în relațiile cu autoritățile. Era omul ”Jolly Joker” acolo. Făcea orice muncă. Doar director general nu a fost, în rest se ocupa de orice.

În ultimii ani a fost un permanent editorialist vizual al săptămânalului nostru tipărit, „Banatul Azi”.

Deși era artist plastic complet cu specializare temeinică în ceramică a iubit totuși desenul sub forma caricaturii. Acum, lumea culturală a Timișoarei rămâne mai săracă cu un spirit universal ce glumea foarte serios. În zilele următoare, îngerii se vor ține de burtă de atâtea râsete.

foto: Valentina Sarosi

4 COMENTARII

  1. Un caricaturist si om de cultura bănățean hatru ,mereu pus pe glume!Fie-i țărâna acoperita de lacrimile noastre(de ras și de plâns!) Iar Dumnezeu să-l ,,repartizeze,,îngerilor care…știu de gluma!

LĂSAȚI UN MESAJ