Timișorenii decid cum se vor cheltui trei milioane de lei din bugetul orașului

78

Prin bugetul participativ, oamenii vor putea prezenta proiecte care apoi vor fi votate de cetățeni. Cele mai bune idei vor primi finanțare. Primul pas este lansarea campaniei „Timișoara decide!”, prima etapă fiind cea de informare și formare a cetățenilor.

Primăria Timișoara a creat platforma online de consultare publică https://decidem.primariatm.ro/, iar secțiunea de buget participativ poate fi accesată aici.

„Bugetul participativ este un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetățeni, de transparență și de implicare a comunității în buna administrare. De aceea, în competiția pentru cele 3 milioane de lei, vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetățeni individuali sau grupuri informale de cetățeni, pentru a stimula coagularea lor în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei cu TVA inclus. Primul buget participativ al Timișoarei este elaborat de către cetățeni încă din etapa regulamentului de desfășurare, la care au lucrat, împreună, angajați ai Primăriei Timișoara, consilieri locali și timișoreni care au transmis propuneri de îmbunătățire”, explică autoritățile.

Elaborarea bugetului participativ al Timișoarei se va desfășura potrivit următorului calendar:

Ianuarie – Februarie 2022:

Informarea și formarea cetățenilor pentru bugetul participativ;

Martie: Colectarea propunerilor de proiecte, verificarea eligibilității acestora, și centralizarea lor în ˝Lista generală de propuneri˝;

Aprilie-Mai:

Analiza tehnică, juridică și financiară a propunerilor de proiecte eligibile și publicarea listei cu proiectele care se califică pentru etapa de votare;

01-20 iunie: Primirea și soluționarea contestațiilor; 20 iunie-20 iulie: Votarea proiectelor;

25 iulie: Publicarea listei cu proiectele câștigătoare.

„Timișoara este tradițional un oraș al oamenilor cu inițiativă, pe care dorim să-i stimulăm să se implice în administrarea comunității, să ne fie parteneri la elaborarea unui buget local conform nevoilor și viselor lor. Bugetul participativ deleagă putere către cetățeni și aceasta este viziunea mea despre cum ar trebui să ducem mai departe orașul, spre ceea ce ne dorim să fie, împreună, noi, Primăria, și timișorenii. Prin hotărârea Consiliului Local de astăzi Timișoara va avea un capitol de buget realizat și votat de timișoreni și acest lucru se va întâmpla în fiecare an de acum înainte, în mandatul meu”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Primăria Timișoara va asigura sesiuni de formare cu angajații proprii și cu cetățenii care doresc să propună proiecte și asistență digitală pentru votarea acestora pentru timișorenii nedigitalizați care doresc să participe la scrutinul din iunie. Liniile de finanțare deschise pentru cetățeni corespund viziunii administrației conduse de Dominic Fritz despre direcția de dezvoltare a orașului.

Timișorenii sunt invitați să depună proiecte pe următoarele cinci domenii: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.