Timișoara | Străzile pavate cu piatră cubică au nevoie de un aviz

95

Una din chestiunile ce a stârnit oarecare vâlvă în oraș în anii trecuți a fost intenția municipalității de a reabilita unele străzi din zona de protecție urbană. Se dorea modificarea prin asfaltare a unor străzi ce până atunci aveau un pavaj din piatră cubică. Acest pavaj avea avantajul că încerca să mai păstreze câte ceva din autenticul unui alt secol.

Au rămas doar 14 astfel de drumuri care sunt în stare destul de bună, acolo unde nu s-a intervenit deloc. Acolo unde au fost diverse lucrări la infrastructura din subsol nu s-a mai pus piatra la loc, sau a fost aruncată câte o roabă de beton, în bătaie de joc. În multe locuri, după intervenție, piatra a fost pur și simplu stivuită pe zona verde de unde în timp a dispărut. Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a miltat pentru prezervarea acestor străzi, într-o manieră cât mai apropiată de original.

Publicistul Ilie Sîrbu, din partea asociației, explică că a avut loc și un proces care a blocat intenția municipalității pentru un timp, dar la final au câștigat cei cu modernizarea cu orice preț. Acum, în această fază, ar fi nevoie de avizul Direcției de Cultură și Patrimoniu.
Potrivit unei poziții mai vechi, asumate de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, aceasta nu va da aviz Primăriei pentru asfaltarea străzilor pietruite din zona istorică a cartierului Elisabetin din Timișoara.

Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu susține că aceste străzi fac parte din patrimoniul orașului și că cea mai bună soluție ar fi refacerea străzilor tot cu piatră cubică, așa cum au fost gândite la acea vreme. „Sigur că e mai simplu să asfaltezi aceste străzi. Unele dintre ele, în timp, au fost distruse sau s-a asfaltat peste piatra de pavaj, dar cred că o intervenție civilizată ar însemna reprietruirea acestor străzi cu refacerea zonei de suport a acestor pietre de pavaj. Din punctul nostru de vedere, ceea ce se află în zona de protecție în care noi putem să ne exprimăm opinia este că nu vom da avize pentru asfaltarea acelor străzi, ci doar pentru repietruirea acelor străzi”, a declarat Sorin Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ