Timișoara rămâne orașul premierelor medicale! Ce noi intervenții chirurgicale au loc aici…

1704

Mâine vor fi efectuate de către medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brânzeu” Timişoara, două intervenții endovasculare, în premieră pentru România.

Prima intervenție se va efectua la o pacientă în vârstă de 24 de ani, care a fost diagnosticată, din naștere, cu sindromul May Thurner, mai exact, vena principală a membrului inferior stâng în interiorul abdomenului este îngustată.

Pacienta a suferit, în urmă cu 2 luni, o tromboză venoasă profundă lucru are i-a pus viața în pericol. Aceasta a fost tratată de medicii timişoreni, endovascular, sub control ecografic și radiologic, i s-a introdus în interiorul venei trombozate un tub prin intermediul căruia timp de 4 zile s-a injectat o substanță care a dizolvat trombul. Ulterior, medicii au decis să intervină și asupra sindromului May Thurner, intervenție care va avea loc mâine. O echipa multidisciplinară de chirurgi vasculari și radiologi vor realiza corectarea acestui sindrom printr-o intervenție endovasculară, adică vor plasa un stent venos care are o construcție specială. Această operație constituie o premieră pentru țara noastră.

Cea de-a doua premieră se referă la o intervenție endovasculară la nivelul arterei iliace, unde un tânăr care suferă de o boală anevrismală cu mai multe localizări va fi tratat prin intermediul acestei intervenții. Localizarea este deosebit de gravă, ruptura acestui anevrism putând duce chiar și la deces. Tratamentul se va realiza prin implantarea pentru prima oara în țara noastra a unei proteze special construite pentru artera iliacă (arteră din micul bazin).

Medicii români, Prof. Dr. Mihai Ionac și Dr. Adrian Tutelcă colaborează la cele două intervenții cu Dr. Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania, cu experiență redutabilă în chirurgia endovasculară.

Cele două intervenții sunt posibile datorită faptului că Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brânzeu” Timişoara a intrat în programul destinat acestui tip de interventii, operații hibride, program finanțat de CNAS.

LĂSAȚI UN MESAJ