6.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Timișoara, primul oraș liber de comunism. Sirenele au marcat 31 de ani de la evenimentele din 1989 FOTO-VIDEO

În urmă cu 31 de ani, la 20 decembrie 1989, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, cu prețul vieții unor oameni care au murit pe străzile orașului după intervenția forțelor de opresiune.

Ziua de 20 decembrie nu a fost nici prima zi a Revoluției Timișorene și nici măcar cea din urmă. Era doar una din zilele acelei săptămâni de singurătate în care locuitorii știau că nu mai mai e loc de întors. Dar ce va urma din acel moment aproape nimeni nu putea să intuiască indiferent de cât spirit politic ar fi putut aduna în sine.

Dimineața simplă de iarnă călduroasă era plină de neliniști. Se aștepta ceva. Oare ce? Nici cei mai zeloși activiști ai partidului stat nu știau ce noi ordine vor mai apare. Gângavul „conducător” nu putea admine un așa afront să fie contestat. În mintea lui singurul răspuns posibil era continuarea războiul fratricid cu nația sa. Dar istețimea maselor de oameni din fabrici a scos în față clasa muncitoare din marile platforme industriale. Cei ce ar fi trev=buit să fie aliații partidului de fapt era principalii contestatari adică clasa muncitoare ce părea până atunci amorfă.

Până la amează ziua de 20 decembrie se va transforma pentru totdeauna în istorie drept ziua în care Timișoara s-a declarat primul oraș liber de comunism din România. În acea zi, peste 100.000 de timișoreni au rupt porțile fabricilor și odată cu ele orice urmă de frică ce ar mai fi dăinuit şi au mărșăluit spre centru orașului. Avea să fie anunțată oficial ruptura orașului de regimul din țară. Ceașescu avea să mai dăinuie câteva zile. Dar în mintea timișorenilor nu mai exista.

La ora 12.00, au sunat sirenele în Timişoara. De atunci de 31 de ani momentul se repetă iar și iar. Parcă nu este suficient. În fiecare an mesajul trebuie readus aminte pentru cei ce prea repede uită.
Povestea trebuie spusă mai departe pentru generațiile ce nu au avut parte de acele momente tocmai pentru a le retrăi doar în documentare și cărți. Niciodată nu vor trebui retrăite pe viu!

După-amiază sunt programate lansarea expoziției „31 de ani de la Revoluția Română” și a blogului Revoluția de la Timișoara.

Evenimentele din oraș, desfășurate sub deviza „Demnitate, democrație, determinare”, se vor încheia marți, cu o slujbă de pomenire a eroilor martiri ai Revoluției în toate bisericile din Episcopia Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :