Timișoara își câștiga libertatea în urmă cu 28 de ani. Sirenele au răsunat în amintirea zilei de 20 decembrie 1989-video

302

Astăzi este o zi de mare bucurie și însemnătate pentru timișoreni. În urmă cu 28 de ani, pe 20 decembrie 1989, aceștia își câștigau libertatea mult dorită pentru care au plătit cu sânge.

Ziua de 20 decembrie 1989 a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă. Toate marile intreprinderi s-au unit, iar mulţimea s-a revărsat pe străzi. Oamenii s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile. Trupele militare masate pe străzi nu mai opuneau nicio rezistenţă. S-a organizat un comitet care a intrat în instituție pentru a prezenta cererile timişorenilor: demisia lui Ceauşescu, demisia guvernului, alegeri libere, înfiinţarea unui centru de anchetă pentru lămurirea opresiunii de la Timişoara, tragerea la răspundere penală a celor care au dat ordin să se tragă în oameni, punerea în libertate a deţinuţilor politici, morţii să fie daţi familiilor pentru a fi îngropaţi creştineşte, reforma învăţământului – libertatea presei, a radioului şi a televiziunii.

În faţa a peste 150.000, se proclamă Timişoara drept primul oraş liber al României. Este ziua în care armata se retrage în cazărmi.

Astăzi, la Timișoara, câțiva timișoreni au venit în Piața Victoriei pentru a-și reaminti de ziua în care orașul își câștiga libertatea. A fost momentul în care și sirenele au sunat, în amintirea zilei de 20 decebrie 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ