16.6 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Terapeutul din Banat care a salvat sute de copii, lovit crunt de destin. De ce boală a aflat că suferă și cum poate fi ajutat

Vasile Bâlc este un tânăr de doar 28 de ani care trece prin momente grele. Terapeut la fundaţia fostului fotbalist Mihai Neşu, Vasile a ajutat sute de copii cu dizabilităţi din toată ţara să se recupereze.

Prietenii îl cunosc pe Vasile ca o fire veselă, îndrăgostit de călătorii şi de sport. Anul trecut, în luna decembrie, tânărul a fost diagnosticat cu leucemie.

Povestea lui Vasile începe în iarna lui 2015, când fotbalistul Mihai Nesu se gândeşte să deschidă o fundaţie pentru copiii paralizaţi.

Caută oameni, iniţial caută voluntari pentru a merge acasă la copii. Vasile, proaspăt absolvent de kinetoterapie se oferă să ajute. Lucreaza ca voluntar până în 2016 când se angajează ca terapeut.

Apoi urmeaza zile, luni, ani, în care Vasile, specializat şi in Therasuit, ajută copiii cu dizabilităţi din toata ţara, prin terapie, să se recupereze.

“Decembrie 2019, Vasile intră în biroul directorului şi se invoieşte pentru medic, avea o umflătura la picior, dureri în corp, bănuim vreo capuşă.

După cateva zile de analize în fundaţia plină de copii, colegi şi părinti se face linişte: Vasile al nostru are leucemie, la 27 ani. Intră de urgenţă în prima cura de chimioterapie la spitalul din Oradea în 12 decembrie. Îi scad celulele cancerigene la 5% , apoi cresc la 7%. Începe a doua cură de chimio. Celulele ajung la 42% si nu e timp de decis căci începe a treia cura. Slavă Domnului celulele mai scad şi ajung la 17%. Prietenii, colegii şi părinţii din fundaţie merg la el la spital, îl vizitează, până în martie. De atunci, din cauza izolării e singur, oamenii lui sunt în telefon şi el se gândeşte încotro acum? Dacă celulele cancerigene ar ajunge la 5% ar putea face transplant de măduvă, care ni-l poate reda înapoi sănătos, creativ, prietenos. Vasile e compatibil cu sora lui pentru transplant, însă nu ştie cât mai rezistă pentru ca fiecare cură a fost diferită, ultima cea mai grea, cu complicaţiii din cauza imunităţii slăbite”, se arată în apelul publicat de ce de la fundaţia fotbalistului.

Contracronometru, cu analize nepotrivite transplantului, dar totuşi aici, Vasile a fost indrumat să caute o salvare in afara tarii.

Doua spitale specializate pe asa ceva , AKH din Viena şi American Hospital din Turcia l-ar putea ajuta, însă pentru oricare costul pentru tratament si transplant pentru 3-4 luni de spitalizare e de 150000 euro, o suma enormă, care poate creşte in funcţie de cum răspunde organismul la tratament.

Pentru că nu a avut aceşti bani, Vasile a făcut zilele trecute o nouă cură de chimioterapie în România, sperând ca între timp să poată strânge banii necesari tratamentului şi să-i scadă celulele cancerigene.

“Vasile nu se plânge, le scrie colegilor şi prietenilor clar, obiectiv, parcă încurajându-ne pe noi că e puternic, dar ştim ca-n spatele cuvintelor sunt zile de dureri şi printre ele, undeva, un răsărit pe care aşteaptă să îl vadă sănătos, din vreo excursie, cum îi place lui să vadă lumea. Gândul la el, la nevoia de a-l ajuta să trăiască se rezumă simplu în citatul “ Cine salvează o viaţă salvează întreaga lume!” Oare câţi copii ar mai ajută Vasile prin munca lui dacă ar reveni sănătos? De când a terminat facultatea, acum 5 ani, a ajutat copii. Acum el are nevoie sa fie ajutat”, spun cei de la fundaţie.

Tatăl lui Vasile spune că în aceste zile, fiul său se simte destul de rău pentru că este după şedinţa de chimioterapie, dar speră ca oamenii cu suflet să-i ajute să strângă banii şi să ajungă să facă operaţia.

“El în zilele acestea nu e prea bine, pentru că după şedinţele de chimioterapie îtotdeauna e mai greu. E foarte slăbit, nu poate să mănânce, tot ce manâncă vomită.

Sperăm să scadă celule cancerigene şi să avem banii strânşi să putem pleca cât mai repede.

În total mai aevm nevoie de 130.000 de euro”, spune David Bâlc, tatăl lui Vasile.

Puteti dona in conturile de mai jos si puteti afla informatii despre Vasile sau cum puteti sa il sponsorizati la numerele de telefon: (0752) 674 936 – Vasile Bâlc (0746) 341 011 – Maria Bâlc ( mama lui Vasile )

Conturile in care puteti dona sunt: Banca Transilvania Cont curent Ron: RO80BTRLRONCRT0344093301 – titular Vasile Balc

Cont curent Eur: RO30BTRLEURCRT0344093301 – titular Vasile Balc

Sursa: adevarul.ro

Alte subiecte :

Citește și :