Tensiune la cote maxime în Spania. Va fi sau nu referendum pentru independența Cataloniei?

323

Guvernul Spaniei a anunțat sâmbătă că poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului privind independența regiunii, în pofida interzicerii lui de către Madrid.

Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de școli cu secții de votare au fost ocupate de către familii.

Persoane care susțin organizarea referendumului au petrecut noaptea în școli, în scopul de a împiedica un ordin al poliției de a evacua și de a închide secțiile de votare până la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00.

În același timp, mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de referendumul privind autodeterminarea convocat de către separatiștii Cataloniei.

Manifestanții s-au strâns în Plaza de Cibeles, în centrul Madridului, la apelul Fundației pentru apărarea națiunii spaniole (Denas).

Arborând drapelul național, roșu-galben-roșu, manifestanții strigau ”Catalonia face parte din Spania”, dar și refrene ale suporterilor de fotbal, precum ”Eu sunt spaniol, spaniol, spaniol”.

Alți manifestanți strigau chiar ”Puigdemont, la închisoare”, referire la Carles Puigdemont, șeful executivului regional separatist catalan, care sfidează guvernul și justiția spaniolă organizând duminică referendumul, interzis de către Madrid, care îl consideră anticonstituțional.

LĂSAȚI UN MESAJ