Teatrul maghiar continuă transmisiunile online și luna aceasta

47

Încă cinci spectacole vor fi difuzate gratuit pe paginile de Facebook ale Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara în luna mai, în situația întreruperii activității pe scenele de teatru din România. Două coproducții internaționale sunt programate în ultima săptămână, când ar fi trebuit să aibă loc a treisprezecea ediție a festivalului TESZT. În luna aprilie, înregistrările au avut peste 15.000 de vizualizări.

Primul spectacol, „Prah”, în regia lui László Sándor (din stagiunea 2010/2011) va fi difuzat în 7 mai 2020 de la 19:00, în memoria actorului Dukász Péter – care a încetat din viață în 9 mai 2015. În 12 mai de la ora 19:00 va fi difuzat „Shakespeare, Sonnet 66” (stagiunea 2016/2017) regizat de Kokan Mladenović, iar în 19 mai, de la 19:00 – ‚‚Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectator”, scris și regizat de Radu Afrim (2015/2016).

În perioada 24-31 mai 2020 spectatorii pot obține linkul privat pentru coproducția „Manipulări”, în regia lui Bojan Jablanovec, care a avut premiera timișoreană la Festivalul TESZT 2015 (spectacol cu restricție de vârstă +18). Spectacolul este coprodus de Via Negativa – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely – TESZT – Asociația MASZK – THEALTER – Teatrul Kosztolányi Dezső – DESIRÉ – Infant. Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai de succes spectacole ale teatrului, „EXIT”, r. Schilling Árpád (stagiunea 2016-2017), coprodus cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad și Teatrul Național din Sombor, va fi distribuit online în 26 mai, de la 19:00. Povestea imigranților blocați într-o clădire părăsită sub amenințarea unei epidemii oglindește într-o anumită măsură criza izolării prin care trece în acest moment lumea. Înregistrările au subtitrare română și vor rămâne online timp de 48 de ore pe paginile de Facebook în română și maghiară.

Tot în luna mai, în mediul online vor fi publicate înregistrări ale actorilor care citesc nuvele scurte de Örkény István (sub genericul #staiunminut), iar în fiecare week-end sunt încărcate înregistrări audio cu povești pentru copii culese din folclorul maghiar. Materialele digitale nu pot înlocui întâlnirea directă a artiștilor cu spectatorii, ele sunt doar o punte spre momentul în care sălile de teatru vor fi din nou pline – acesta este mesajul echipei Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.