Sute de persoane, prezente la slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană. Oamenii au încercat să respecte, pe cât posibil, recomandările autorităților FOTO-VIDEO

284

Toți cei ce ce folosesc calendarul gregorian pentru a-și împărți anul în zile obișnuite ori de mare praznic cinstesc azi, pe 6 ianuarie, una din cele mai pline de înțelesuri sărbători.
Boboteaza sau epifania este prăznuită de către Biserica ortodoxă dar și de cea catolică.

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care ar putea fi tălmăcit ca „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi. Creștinii răsăriteni comemorează cu acest prilej botezul celui ce avea să devină Mântuitorul în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului).

Biblia îl menționează pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, considerat de creștini ca înaintemergătorul lui Iisus Hristos, care ar fi propovăduit venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocăință. Îmbrăcămintea pustnicului Ioan era foarte simplă, făcută din blană de cămilă; el purta o cingătoare de piele împrejurul mijlocului și se hrănea cu lăcuste (muguri de plante) și miere sălbatică. Icoanele au păstrat de-a lungul timpului această imagine, înfățișându-ni-l pe Botezător cu părul și barba lungi. Considerându-l proroc, locuitorii din Ierusalim și din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele și mai ales pentru a fi botezați de el în râul Iordan.

Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-și spovedească păcatele și să se pocăiască, spunându-le că el îi botează doar cu apă, dar „cel ce va veni după el” (în tradiția creștină: Iisus) îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc. Despre „cel ce va veni după el”, Ioan spunea că acela este mult mai mare și mai puternic decât el. Evanghelia relatează că și Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spăla păcatul lumii”. Conform acestei relatări, ieșind din apa Iordanului, Iisus ar fi spus „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând : acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Și la noi în Banat, ca în toată țara, azi a fost sfințită apa. Lichidul dătător de viață are astfel puteri dincolo de înțeles de a ajuta și de a tămădui. La Catedrala Mitropolitană, însuși Întâistătătorul Banatului, vlădica Ioan, a săvârșit această slujbă de sfințire. Este de remarcat că marea majoritatea a enoriașilor au păstrat liniștea și distanța fără a da prilejul înbulzelilor din alți ani. Drept-credincioșii au participat la Sfânta Liturghie şi Slujba Agheasmei celei Mari, susținute de ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, alături de un sobor de preoți, atât afară în jurul Catedralei cât și în interior. Deși a fost destul de multă lume nimeni nu s-a înghesuit păstrându-se o oarecare distanță de siguranță sanitară.

După Sfinţire Apei, părintele mitropolit a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi ce au avut răbdare de a aștepta în burnița măruntă. În cuvântul său adresat celor prezenţi, ÎPSS Ioan a deslușit câte ceva din tainele duhovniceşti ale acestui mare praznic, ce deschide începutul propovăduirii Mântuitorului Iisus Hristos. Mitropolitul Banatului a explicat semnificaţia afundării Mântuitorului Hristos în apele Iordanului, ca simbol al curăţirii păcatelor întregii firi omeneşti, El Însuşi fiind fără de păcat, act de smerenie profundă a Fiului lui Dumnezeu, la care participă întreaga Sfântă Treime.

„Astăzi, este marele praznic al botezul domnului Isus Hristos. Nu mâna aceasta a mea sfințește apa, ci Duhul Sfânt. Fiți alături de noi prin duh de rugăciune, să îl chemăm pe Dumnezeu să fie alături de noi și să ne ierte. Apa aceasta este scoasă din pământ de la o adâncime de peste 100 de metri. Luați apă sfințită cu evlavie, să gustați din ea, împreună cu toată familia” și-a îndemnat credincioșii părintele Ioan Selejan.

O cantitate suficientă de apă a fost pregătită pentru ca nimeni să nu plece acasă fără o sticluță din miraculosul lichid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.