Sute de maeștri ai șahului vin la Timișoara pentru a umple sala Craft

81

Orașul nostru primește în acest sfârșit de săptămână elita șahului mondial cu prilejul Grand Prix-ul Rapid 2023 – „Memorialul Cristina Foișor”.
Sâmbătă și duminică, un eveniment șahist de cel mai înalt nivel, Grand Prix Rapid 2023 – Memorialul Cristina Foișor se va disputa la Centrul Regional de Afaceri. Parte a unui circuit internațional competiția este organizată de Federația română de Șah, cu sprijinul deplin al Consiliului Județean Timiș.

În competiție sunt înscriși 360 de sportivi din peste 30 de țări făcân astfel o adevărată propagandă pentru urbea noastră.

„Este foarte important că reușim să avem un asemenea eveniment important în Timișoara. Este, practic, al doilea an în care Federația Română de Șah organizează circuitul Grand Prix România, un circuit care conține cinci etape din cadrul circuitului plus o etapă finală unde se vor întâlni câștigătorii din primele cinci ediții. Acum, în Timișoara, va fi etapa a treia din cadrul acestui circuit și de aceea am profitat de această ocazie să comemorăm și memoria Cristinei Foișor, marea maestră din Timișoara. Vom avea în această ediție, care va fi în perioada 5-6 august, peste 350 de participanți din aproximativ 30 de țări. Vom avea 33 de Mari Maeștri care vor veni să se dueleze. De asemenea, 12 Mari Maeștri, ceea ce nu știu când s-a mai întâmplat în ultima vreme, cel puțin din memoria mea post-decembristă nu țin minte să fi fost un turneu de asemenea anvergură”
, a explicat sportivul timișorean Alin Berescu ce acum ocupă funcția de vicepreședinte al Federației Române de Șah.

Ovidiu Foișor, soțul regretatei sportive ce a plecat mult prea devreme dintre noi, a făcut un scurt istoric al șahului timișorean scoțând în evidență personalitatea marcantă a Cristinei Foișor. Cu acest prilej a exprimat cuvinte de laudă pentru cei ce au gândit competiția ca un omagiu postum adus maestrei. Este firesc ca numele dânsei să fie legat de orașul ce a lansat-o în elita europeană și mondială.
„Aș vrea să mulțumesc actualei conduceri a Federației Române de Șah că a avut această idee și a reușit să o includă în marele circuit Grand Prix România. Anul acesta a inclus și orașul Timișoara. De asemenea, s-a gândit să dedice acest turneu memoriei celei ce a fost Cristina Foișor. Îl privesc ca pe un eveniment deosebit, de mare anvergură internațională și sunt convins că va lăsa urme. În primul rând, Cristina Foișor a fost soția mea și eu sunt șahist de performanță, am participat la evenimente importante. A fost, cel puțin până în prezent, jucătoarea noastră cu cele mai multe rezultate bune internaționale și chiar și naționale.”, a declarat Ovidiu Foișor.

Competiția este una de înalt nivel și din punctul de vedere al premiilor puse în joc. Acestea depășesc 30.000 de euro, după cum a explicat Gabriel Grecescu, secretarul general al Federației Române de Șah. De remarcat că și dânsul încă se consideră tot sportiv timișorean deși munca l-a dus la București.
„Consiliul Județean Timiș finanțează competiția cu 100.000 de lei, prin Agenda sportivă. În acest an foarte important pentru noi, în care avem foarte multe evenimente culturale, iată că putem să aducem și evenimente sportive de mare anvergură în orașul Timișoara, cum a fost și Campionatul Internațional de Volei pe plajă. Mulțumim foarte mult Federației Române de Șah pentru că a ales să organizeze acest eveniment în Timișoara, pentru implicarea de care dă dovadă, pentru anvergura evenimentului” a prezentat situația Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.