Sute de copii curioși din Timișoara atrași de Ziua Porților Deschise de la Jandarmerie FOTO-VIDEO

578

Așa cum am mai vorbit cu câteva zile în urmă, Jandarmeria Română aniversează în aceste zile 167 de ani de la actul oficial de naștere. De atunci funcționează cu această titulatură și cu un statut modern și oficial. Dar și până acum 167 de ani au fost militari sau slujbași care păstrau ordinea.

Pentru a marca acestă zi specială, care de fapt ține de o săptămână, la sediul militarilor care se ocupă cu impunerea unui climat de siguranță, de pe strada Gheorghe Bariţiu a fost astăzi un eveniment deosebit. Ziua porților deschise s-a dovedit a fi un nou succes prin mulțimea de oaspeți care au trecut pragul unității.

porti deschise jandarmi (3)

Peste 800 de copii și elevi de la vârsta grădiniței până la adolescenți însoțiți de cadre didactice dar şi de părinţi au umplut platoul curții interioare. Aici au găsit standuri cu materiale, arme numai bune de încercat dar evident doar sub atenta supraveghere a militarilor.

porti deschise jandarmi (8)

A fost un adevărat spectacol cum destul de rar se poate vedea. În deschidere au apărut cei mai mici sportivi judoka de la clubul „Promotrica” din Timișoara. În kimonourile lor strălucind de un alb orbitor au început cu mișcări de încălzire pe tatami. Iar mai apoi sub comanda maestrul lor, Mircea Ion-Emilian, au prezentat exerciţii din ce în ce mai complexe. Deja se întrevede în ei viitorii campioni ai acestui sport. Asta dacă nu le va pieri entuziasmul odată cu trecerea anilor.

Imediat au urmat cam aceleași tipuri de exerciții dar de această dată prezentate de luptătorii Grupării Mobile de Jandarmi, care nu au fost atât de blânzi cu colegii lor. Au arătat exerciții provenind din karate, judo sau jiu-jitsu ce se pot aplica pentru dezarmarea sau anihilarea unui infractor.

porti deschise jandarmi (17)

Dar ca de obicei exercițiile cu câini de serviciu au fost cele mai gustate. Aceștia au prezentat simulări care pot deveni reale, de găsirea și prinderea unor posibili infractori. Nici măcar în interiorul unei mașini răufăcătorii nu sunt feriți. Câinii au reușit să-i extragă rapid din interior.
Au mai fost prezentate și grupuri mai mari de tulburenți ce au ocupat o stradă fără a avea permisiunea. Scutierii și colegii lor patrupezi au reușit degajarea arterei de circulație destul de rapid. Jandarmii au desfăşurat, în continuare, exerciţii demonstrative specifice misiunilor de ordine publică, exerciţii cu câinii de serviciu şi tehnică de autoapărare. Finalul a fost plin de suspans. S-a lăsat cu împușcături dar copii așa cum au promis nu s-au speriat deloc. La încheiere, standurile de prezentare a tehnicii, echipamentelor şi materialelor din dotare au mai fost cercetate încă o dată mai pe îndelete.

Jandarmii au oferit și un moment mai plăcut, încărcat de bomboane și sucuri. Emilia Fînață și Cristian Marc reprezentanții celor două structuri militare implicate în eveniment, adică Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara şi respectiv Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş, au dat lămuriri suplimentare tuturor celor curioși și speră să poată continua seria evenimentelor dedicate copiilor și cu alte ocazii. Mâine și poimâine vor mai avea loc exerciții demonstrative și în alte localități din județ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ