Șuruburile șubrezesc Primăria Veche, dar salvează aparențele

1440

Acum două luni s-a făcut mare caz în legătură cu o amendă mai mult sau mai puțin oportună. Biblioteca unei formațiunii politice a afișat niște banere sau panouri pe ferestrele ce dau înspre Piața Libertății. Este vorba despre clădirea Primăriei Vechi, cum este cunoscută de timișoreni. Poliția Locală susținea că se strică aspectul imobilului și nu este ceva de acceptat la noi în oraș. Politicienii susțineau că nu au nicio vină, că ar fi fost totul în regulă. Ca îndeobște adevărul ar fi trebuit să se afle cam undeva pe la mediana geometrică a opiniilor. Dacă opiniile pot avea o geometrie a lor.

Iată că de ceva vreme pe aceiași fațadă tronează două banere uriașe de câteva ori mai mari decât cele buclucașe. Acestea anunță cu mare emfază că acolo s-ar afla Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică. Este bine de știut. Dar informația este inutilă, tot localnicul știe ce se află acolo. Iar turistul venit din Extremul Orient nu prea are treabă cu facultatea respectivă, dacă înțelege scrisul. Este ca și cum pe Catedrală ai pune un afiș cât mai mare precum că acolo se află catedrala! De toată lauda este faptul că din punct de vedere cromatic, cărămiziul imenselor afișe se aseamănă mult cu zugrăveala ce încă nu a căzut de tot de pe pereții vechii primării. Dar unde lauda nu-și mai are locul este modul de ancorare a afișelor. Într-un zid mult slăbit de trecerea anilor și de renovările destul de puțin profesioniste, au fost date nenumărate găuri. Acestea au fost umplute de dibluri și șuruburi de ancorare.

Șuruburile poate că nu strică aspectul imobilului. În curând clădirea va arăta ca pomul breslelor. Nu se mai vede cărămida din cauza cuielor și a ancorelor. Sau o fi o nouă metodă de a reabilita clădirea? Dacă nu te pricepi să tencuiești măcar dă cât mai multe găuri. Șuruburile în timp se mișcă, găurile se lărgesc, se mai dau alte găuri, se mai bat câteva piroane și până la o clădire în totalitate de fier nu mai este mult. Sau va rezista veșnic sau va avea soarta casei de pe strada Savoya ce-și arată hidoșenia indecentă a ruinelor de câțiva ani.

Proprietarul clădirii ar trebui să trimită din nou vigilenții oameni în uniformă pentru a lua măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ