Surprize, surprize! Cine urmează să câștige bani mai mulți peste câteva luni!

486

Se schimbă din nou Codul fiscal. Iar noile măsuri nu se aplică, aşa cum prevede legea, după cel puţin şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, ci mult mai repede. Astfel, apar schimbări majore atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice.

Impozitul pe dividende

O modificare importantă este eliminarea impozitelor pe dividende pentru persoanele fizice şi pentru dividendele date între persoanele juridice române. Este prevăzută, de asemenea, şi scutirea de impozit pe venitul din dividende obţinut din România de persoanele fizice nerezidente şi firmele străine, rezidente într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie pentru eliminarea dublei impuneri. În prezent, dividendele se impozitează cu o cotă de 5%, iar acest procent va trebui achitat şi anul viitor de către persoanele fizice nerezidente şi firmele străine rezidente în alte jurisdicţii.

Facilităţi pentru medici

De la 1 ianuarie 2018, medicii nu vor mai plăti impozit pe venit, indiferent dacă veniturile sunt din salarii sau din activităţi independente. Facilitatea ar avea menirea de a opri exodul medicilor spre statele europene care le oferă condiţii mai bune de muncă şi de trai.

Impozitul pe mijloacele de tran­sport agricole va dispărea, în timp ce terenurile agricole lucrate vor fi scutite de impozit. În schimb, cele nelucrate timp de doi ani la rând ar putea fi impozitate cu până la 100 lei pe hectar, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliilor locale.

În plus, s-au mai stabilit noi reguli privind încadrarea veniturilor din activităţi independente, au apărut schimbări în ceea ce priveşte impozitarea re­pre­zen­tanţelor firmelor străine, iar băncile nu mai pot deduce creanţele vândute decât într-o proporţie de maximum 30%.

Sursa: Capital

LĂSAȚI UN MESAJ