3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Supărat că a devenit ”omul negru” pentru presa națională, Nicolae Robu aplică principiul ”ceilalți sunt mai vinovați!” FOTO-VIDEO

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a ţinut să îşi facă publică poziţia și în fața presei locale, după ce vineri a fost audiat la sediul central Direcţiei Naţionale Anticorupţie în calitate de suspect. Edilul este supărat mai mult că imaginea îi este afectată de acuzaţii şi nu de implicarea în dosar.

Robu crede că modul cum a fost prezentat în presa naţională nu a fost unul corect şi susţine în continuare că el este nevinovat. „Este strigător la cer ca eu să apar pe mass media naţioală, nu ştiu dacă şi pe local, ca fiind implicat în afaceri necurate. Eu am fost chemat ieri (n.r. vineri, 17 februarie) la DNA nu în calitate de învinuit ci în calitate de suspect. Pentru că am semnat 2, atât, 2 contracte de vânzare- cumpărare de locuinţe pe legea 112 şi cele două contracte sunt considerate de procurori suspecte de a fi făcute fără îndeplinirea tuturor condiţiilor cerute de legea 112 alături de alte 965 semnate înainte de a fi eu primar. Ce caută Robu în prim plan în toată povestea asta?”, a declarat Robu.

Robu DNA 1

Primarul susţine că legea şi urmărirea penală ar trebui să se îndrepte înspre aparatul de specialitate a primăriei, pentru că nu eeste în responsabilitatea sa verificarea legalității contarctelor. El doar ar fi aprobat, după ce a fost înştiinţat că toate condiţiile pentru vânzare fiind îndeplinite.

„Am cerut aparatului de specialitate să-mi spună dacă sunt îndeplinite toate condiţiile legale. Şi răspunsul, pe care îl am scris este clar: vânzarea s-a făcut în condiţii de legalitate. Păi primarul face toate verificările a tot ce se întâmplă în primărie? Legea este aberantă, cei care îşi asumă funcţii de conducerea în administraţie sunt expuşi”, a mai spus Robu.

Primarul a prezentat aparatmntele vândute sub semnătura lui chiar vineri. Acum spune că a fost şi a vorbit cu oamenii care locuiesc în respectivele locații. “Stau acolo familii modeste. Nu se poate vorbi de corupţie în raport cu această situaţie”, explică primarul Timişoarei. În cel cu 2 camere ar locui o familie cu 3 copii, iar capul familiei ar lucre în construcţii şi spunea că de abia se descurcă să îşi întreţină familia”, a povestit Nicolae Robu.

Robu DNA 5

Procurorii anticoruţie au altă variantă. Ei consideră că Nicolae Robu trebuie cercetat penal. Iată ce a transmis DNA: “Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timișoara
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timișoara,
STAIA MARTIN, fost director în primăria Timișoara, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată;
DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timișoara,
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timișoara, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: ”În perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Robu DNA 3

Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Robu DNA 4

Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara, care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

 

Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.”

Foto: Titus Bălan

Citește și:
Ciuhandu, Orza şi Cojocari vor să scape de acuzaţiile de abuz în serviciu din dosarul finanţării Clubului Poli, pe modelul „Alba Iulia”

Primarul Nicolae Robu explică ce a făcut la DNA

Robu, Ciuhandu, Stoia, Diaconu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a 968 de case – prejudiciu de 40 de milioane de euro

Alte subiecte :

Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la...

Timișoara, 18 aprilie 2024: Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp anul acesta, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi...

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare. Legendara arenă „Dan Păltinișanu”...

Citește și :