Sunt pline de pesticide! Topul celor mai periculoase fructe și legume

558

Este sezonul căpșunelor, dar, oricât de pofticioase sunt aceste fructe, ele conduc în topul alimentelor tratate cu pesticide. Agricultura industrială se bazează pe substanțele chimice care apără recoltele de insecte și dăunători, dar acestea sunt periculoase și pentru sănătatea noastră.

Căpșunele, merele și spanacul sau salata verde, mai ales cele din import, se află în topul fructelor și legumelor tratate cu pesticide. Situația este similară în țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii. Raportul anual, pe care îl pregătește organizația Environmental Working Group, pe baza informațiilor primite de la Departamentul american pentru Agricultură, arată că, în 2016, căpșunele au urcat pe locul I, după ce, timp de cinci ani, fruntașe au fost merele. Și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor din România confirmă că merele de pe piață se află în topul fructelor tratate cu pesticide, alături de citrice și căpșune.

Iată topul fructelor și legumelor tratate cu pesticide

Căpșune
Nectarine
Piersici
Struguri
Citrice
Țelină
Spanac
Ardei
Roșii
Castraveți

Cum să alegi fructele cele mai bune

Alege fructe de sezon, proaspete, vândute direct de micii producători în piețe. Chiar dacă și unii dintre ei folosesc pesticide, concentrația acestor substanțe nocive este mult mai redusă.
Cumpără fructe sau legume care au mici pete maronii sau roșii, lăsate de insecte. Dacă fructele au fost vizitate de insecte, înseamnă că nu au fost stropite excesiv cu substanțe periculoase pentru sănătatea ta.
Caută fructe și legume din culturi organice, unde nu este permisă folosirea insecticidelor și a pesticidelor toxice.
Lasă orice fructe sau legumă din comerț să se înmoaie bine în apă rece cel puțin 2 – 3 minute, înainte de a le spăla și de a le consuma.
Merele, care sunt în general acoperite cu un strat de ceară pentru a se păstra mai bine, trebuie spălate cu un burete și eventual curățate de coajă.
Spanacul și salata verde trebuie să stea câteva minute în apă, înainte de a fi spălate.

Soluție împotriva pesticidelor

Amestecă într-un recipient cu pulverizator:

– 1 ceașcă de apă,

– 1 ceașcă de oțet alb,

– 1 lingură de praf de copt

– zeama de la o jumătate de lămâie

Agită bine soluția și pulverizează pe fructele și legumele cumpărate din piață, cu cel puțin 5 minute înainte de a le spăla și de a le consuma. Păstrează soluția la frigider câteva zile și folosește-o ori de câte ori consume fructe și legume proaspete.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.