Studii universitare de masterat cu specializarea „Cybersecurity” – un nou program inovativ propus de UVT

42

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest din Timișoara lansează un nou program de studii universitare de masterat, cu predare exclusiv în limba engleză, situat în domeniul Cybersecurity. Programul a fost dezvoltat împreună cu unul dintre partenerii strategici ai UVT, compania Eviden, lider mondial în domenii precum digital, cloud, date, calcul avansat și securitate, cu o expertiză profundă în toate industriile, în peste 53 de țări.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Ne aflăm în fața unor noi provocări, în societatea conectată digital și în noile condiții ale lumii globalizate, cu un conflict deschis chiar la marginea Europei. Programele universitare de studii de masterat ale Facultății de Matematică și Informatică se află în avangarda cunoașterii, în această lume dinamică și plină de provocări. Prin studiile masterale avansate în domeniul de vârf axat pe cybersecurity ne aliniem la preocupările celor mai importante centre universitare europene, în care studenții sunt pregătiți să răspundă noilor exigențe ale profesiilor viitorului. Alături de Eviden, companie care acordă o importanță strategică domeniului securității cibernetice, am stabilit un parteneriat de viitor, prin care vom dezvolta un laborator performant pentru testarea aplicațiilor specializate în cybersecurity, unde se vor pregăti viitorii specialiști ce sunt intens solicitați de companiile internaționale din regiunea noastră și de oriunde, la nivel european.”

Diana Sipos, Country Manager Eviden: „Ne bucurăm să fim parte din acest nou program de studii de masterat în domeniul securității cibernetice, alături de Universitatea de Vest din Timișoara. Trăim într-o lume în continuă schimbare iar securitatea cibernetică este mai mult decât o necesitate tehnică, este o responsabilitate socială și o sursă de inovare. Prin implicarea noastră în acest proiect, ne dorim să contribuim la dezvoltarea competențelor și a cunoștințelor în acest domeniu, să sprijinim cercetarea și educația de calitate și să stimulăm crearea unui ecosistem de inovare și antreprenoriat în domeniul securității cibernetice. Suntem convinși că acest program va aduce beneficii atât pentru studenți, cât și pentru compania noastră, care va avea acces la talente și resurse de ultimă generație.
Felicit echipa de profesori de la Universitatea de Vest din Timișoara dar și pe colegii noștri care sunt implicați în acest program. Sunt sigură că acesta este doar începutul unei colaborări fructuoase și de lungă durată între noi și partenerii noștri din domeniul securității cibernetice.”

Programul de studii universitare de masterat „Cybersecurity” este dezvoltat în urma experienței ultimilor ani, când, la Facultatea de Matematică și Informatică, a fost susținut programul anterior, cel de “Securitate cibernetică” (în limba română).

Pregătirea acestui program a durat aproximativ un an și jumătate. Specialiștii din cadrul universității, împreună cu compania Eviden, au identificat trei direcții de interes care au prins viață din acest an: Cloud Security (securitatea infrastructurii asociate cu cloud computing), DevSecOps (securitatea programării în dezvoltare și operațiuni) și Pentest (testarea rezistenței sistemelor în fața atacurilor cibernetice simulate autorizate). Universitatea de Vest din Timișoara a reușit introducerea lor în curricula iar experții din Eviden au folosit un model rotativ, prin care, odată la 2-3 săptămâni, fiecare expert Eviden predă un curs și susține activitățile de laborator cu masteranzii.

Noul program de Masterat în limba engleză își propune să realizeze transferul și integrarea noțiunilor generice de securitate cibernetică, contribuind la familiarizarea studenților masteranzi cu conceptele fundamentale care definesc securitatea în mediul informațional, precum cele de malware, atacuri cibernetice, exploatare “zero-day”, etc. Ulterior, setul de cunoștințe este continuat cu expunerea gestiunii amenințărilor cibernetice asociate celor mai comune zone ale pieței IT, unde securitatea cibernetică are un impact major nu doar din punct de vedere financiar, dar și din punctul de vedere al infrastructurii asociate: în mediul privat, în medii virtualizate/cloud, respectiv în mediul academic.

Pentru adaptarea continuă la nevoile și fluctuațiile pieței muncii, dar și pentru oferirea de nișe specializate de studiu în domeniul securității cibernetice, Universitatea de Vest din Timișoara a încheiat parteneriatul strategic cu firma Eviden, care urmează să fie concretizat într-un prim proiect comun – laboratorul de tehnologii și aplicații de Cybersecurity.

În plus, ca parte a strategiei de dezvoltare permanentă a învățământului superior din ramura securității cibernetice, Universitatea de Vest din Timișoara a încheiat un acord de colaborare cu University of Maryland, Baltimore County, din SUA, prin care își propune să îmbunătățească și să diversifice curricula studiată, să promoveze schimburile de studenți, să furnizeze opțiuni suplimentare de specializare celor implicați în acest domeniu, dar și să contribuie la activitatea de cercetare pe domeniul de cybersecurity.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.