7 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Studenții, la Timişoara: nu copy-paste! ANOSR cere sancţiuni extrem de dure pentru abaterile privind integritatea academică

Adunarea Generală a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România – ANOSR, desfăşurată în aceste zile la Timişoara, a dezbătut un studiu care vizează fenomenul de plagiat tot mai des întâlnit în sistemul educaţional românesc: „Universităţile copy-paste: fenomenul plagiatului şi impostura academică în învăţământul superior românesc — perspectiva studenţilor”.

„Numeroasele scandaluri de plagiat, şi mai ales cele care au avut ca principali actori persoane cu funcţii foarte înalte în administraţia publică, au deteriorat percepţia externă asupra învăţământului superior românesc, generând prejudicii de imagine greu de estimat. (…) tabloul imposturii academice a fost completat recent de ştirile despre profesorii universitari de la un număr considerabil de universităţi de stat şi particulare din România care au girat cu prestigiul lor, şi, indirect al universităţii în care îşi desfăşoară activitatea, lucrările ştiinţifice ale unor deţinuţi care, de cele mai multe ori, au o calitate mai mult decât îndoielnică şi nu au nimic în comun cu cercetarea ştiinţifică reală”, transmite ANOSR, prin vocea preşedintelui Vlad Dan Cherecheş.

ANOSR propune:
– monitorizarea şi evaluarea şcolilor doctorale,
– rediscutarea Codului studiilor universitare de doctorat,
– introducerea unei evaluări periodice a coordonatorilor de doctorat.
– introducerea unor sancţiuni extrem de dure pentru abaterile privind integritatea academică, atât asupra celor vinovaţi, cât şi asupra instituţiilor care permit aceste practici,
– implementarea unei platforme online care să cuprindă toate informaţiile referitoare la şcolile doctorale, dar care să cuprindă în viitor şi toate lucrările de licenţă, masterat şi doctorat ale studenţilor din România, şi care să fie disponibile în mod gratuit.
– nu în ultimul rând, suspendarea prevederii legale care permite deţinuţilor să îşi scurteze pedepsele în schimbul redactării unor presupuse lucrări ştiinţifice.

„Considerăm că s-a ajuns mult prea departe cu impostura academică în România. De aceea am formulat o listă de propuneri explicite care să fie implementate de urgență pentru a salva sistemul educațional românesc din actuala situație. Sperăm să găsim deschidere din partea MENCȘ și a universităților și să vedem mult mai multă responsabilitate din partea acestor instituții, măcar acum. Iar, dincolo de introducerea unor sancţiuni extrem de dure pentru astfel de situaţii şi de armonizarea prevederilor legislative, dorim să insistăm foarte mult pe crearea unui sistem de educare a eticii și integrității. Credem că aceasta este singura cale pentru a asigura un viitor curat al sistemului educațional românesc”, a încheiat Chereches, preşedintele ANOSR. (foto https://www.facebook.com/anosr.ro).

La începutul acestui an universitar, prin campania „Vrem universități curate și bine finanţate!”, ANOSR sublinia faptul că „studenții din România își doresc să învețe în universități curate”, în care faptele de corupție să nu-și găsească locul și unde termenii de „plagiat” și „șpagă” să nu fie tolerați.

Alte subiecte :

Citește și :