16.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 iulie 2024

Știința se poate învața prin Artă

Iată o invitație directă la experiment științific prin artă. De la Galaxii îndepărtate la Trasee îndrăznețe pentru bile colorate și Roboți de desenat, Mattika Explore și Liceul Babel, prin Centrul de Proiecte din Timișoara, aduc în spațiul educațional timișorean ceva cu totul și cu totul deosebit.

Începând din 15 martie, până pe 24 mai, la Liceul Babel din Timișoara va avea loc proiectul Știință prin Artă, creația Irmei Baloi, reprezentant Mattika Explore. Proiectul include 10 ateliere de creație și știință pentru 15 elevi din clasele primare din Liceul Teoretic Babel. Datorită faptului că în școlile din Timișoara este nevoie de oportunități prin care elevii să aibă posibilitatea de a experimenta practic cu noțiunile despre care învață teoretic în cadrul programului școlar, colaborarea dintre Mattika Explore și Liceul Teoretic Babel oferă un cadru potrivit pentru introducerea programului Știință prin Artă în școli.
Proiectul Știință prin Artă contribuie astfel la viziunea Timișoarei de a fi un oraș unde „economia creativă contribuie la bunăstare“, oferind copiilor diverse oportunități de exprimare creativă prin care să învețe despre lumea care îi înconjoară. Titlurile atelierelor propuse de Irma Baloi în cadrul proiectului Știința prin Artă includ:
● Galaxii îndepărtate – acest atelier se folosește de artă pentru a deschide interesul copiilor către Univers și tainele sale. Astfel, fiecare copil își va crea propria galaxie folosind o tehnică inedită: pictarea pe lapte cu ajutorul reacțiilor chimice.
● Trasee îndraznețe pentru bile colorate – în acest atelier legiile fizicii vor crea cadrul în care copiii să-și exprime creativitatea și inventivitatea, construind trasee complexe pentru bilele lor colorate din lemn.
● Robot de desenat – acest atelier presupune construirea unui roboțel care desenează, arta fiind combinată cu dobândirea primelor cunoștinte despre curentul electric. La finalul atelierului va avea o discuție cu copiii despre ce este arta și dacă desenele roboțeilor pot fi considerate artă, aceasta fiind o oportunitate bună de deschiere etică legată de efectele inteligenței artificiale.
● Fundul oceanului în palma mea – acest atelier problematizează conexiunea dintre Michelangelo și coralii din oceanele preistorice. Pentru a găsi răspunsul, copii vor crea lumi subacvatice în pahare.
● Teatru de papuși – în acest atelier elevii, îndrumați de Irma, vor îmbina mecanica cu creativitatea și exprimarea artistică prin creerea individuală a unui mini-teatru de păpuși mecanizat.
● Curcubeu în eprubetă – așa cum Leonardo da Vinci învăța despre anatomie ca sa poate picta cat mai realist, elevii vor învăța despre proprietățile diferitelor materiale ca volumul, masa și densitatea, pentru a învăța cum să creeze un curcubeu în eprubeta.
● Creaturi fantastice – acest atelier propune o discuție despre cum omenirea a reușit să transforme diferite forme de energie pentru a avea o viață mai ușoară și o cultură mai bogată. Pentru a înțelege mai bine procesul, fiecare copil își va folosesi imaginația creând un animal cât mai haios pus în mișcare de energia vântului.
● Caleidoscop de primavară – în acest atelier fiecare copil își va construi un caleidoscop prin care să se bucure de modelele inedite realizate prin jocul dintre materiale naturale ca petale, frunze, fibre și cele făcute de om ca mărgele, sticlă colorată.
● Magia culorilor – în acest atelier se vor îmbina arta și chimia prin crearea de aparate de pictat, permitând copiilor să-și exprime creativitatea și emoțiile, alegând culorile și intensitatea acestora, forța centrifugă ajutându-i să creeze opere de artă abstractă unice.

Despre proiect:
Știintă prin Artă este un proiect al SC Mattika Explore SRL în parteneriat cu Liceul Teoretic Babel. Proiectul se derulează în perioada 15 martie – 24 mai 2024 în Liceul Teoretic Babel, Str. Phoenix Nr. 42, Timișoara.
Despre organizatori:
Irma Baloi (de origine estoniană), reprezentant Mattika Explore, organizează ateliere creativ-știintifice pentru copii din anul 2021. Atelierele se desfășoară în cadrul after-school-urilor ca ateliere opționale sau în școli, în cadrul Saptâmâna verde sau Școala altfel. De asemenea, Irma a susținut diverse ateliere educaționale pentru copii și adulți în cadrul festivaluiui PLAI începând cu anul 2018 iar în 2023 a organizat ateliere de experimentare și creație pentru copii în cadrul proiectului

„Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei” finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.
Irma Baloi este responsabilă de pregătirea și sustinerea a celor 10 ateliere incluse în proiect. De asemenea, Irma rganizează ateliere de STEAM (știintă, tehnologie, inginerie, artă, matematică) pentru copii din anul 2021. Irma a tfrecventat școala în Estonia și a absolvit Facultatea de Fizică și Chimie din cadrul Universității Tartu, profilul Tehnologia Mediului.

Liceul Teoretic Babel aduce în peisajul românesc modelul olandezo-flamand al educației experiențiale, adaptându-l la programa și contextul specific local.
Beneficiile acestui model sunt cercetate de mai bine de 40 de ani de către Centrul pentru Educație Experiențială al Universității din Leuven (Belgia) și sunt vizibile în școlile inovative olandeze și belgiene cu care Liceul Teoretic Babel a avut contact în ultimii trei ani. Educația experiențială pune în prim plan calitatea experienței copiilor la școală, dialogul autentic profesor-copil, îndreptarea spre valorile democratice, conectarea cu lumea reală.

Mai multe informații:
Mattika Explore SRL
Bicaz 26, Giroc, Timiș, România
message@mattikaexplore.com
0720938410

Home

Home

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

VIDEO | Accident pe A1, Timișoara – Arad! Două mașini s-au izbit din plin

Un accident s-a petrecut pe A1, după urcarea de la Remetea Mare. Două mașini s-au tamponat și o a treia este ușor lovită.  În jurul...

Lucrări la rețele Aquatim

Marți, 30 iulie, între orele 9-15 se va întrerupe alimentarea cu apă în Săcălaz pentru executarea unei conectări de conducte la intersecția străzilor IV...

Citește și :