Povestea unei decoraţii „Steaua României”: Băsescu a dat-o, Iohannis a retras-o! Tokes a oferit însă distincţia „eroilor de la Timișoara”

384

Chestiunea a ajuns pe masa mea și trebuie să iau o decizie! Asta a spus joi președintele României Klaus Iohannis despre decoraţia „Steaua României”, luată înapoi de la Laszlo Tokes. De fapt, distincţia nici nu mai era în posesia acestui europarlamentar!

„Prima chestiune se referă la decorația domnului Laszlo Tokes, care i-a fost atribuită în 2009 de către Președintele României (Traian Băsescu – n.r.) și, în urma unor declarații făcute de domnul Tokes, Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” s-a sesizat și a propus retragerea acestei distincții”, a precizat Klaus Iohannis.

Tokes Basescu

Preşedintele a relatat cum domnul Tokes s-a adresat instanțelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare și instanțele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere: „În consecință, chestiunea a ajuns pe masa mea și trebuie să iau o decizie”.

Klaus IohannisŞeful statului nu a ezitat să-şi spună părerea! „Trebuie să ținem cont de câteva lucruri când analizăm această speță: cel care acordă o distincție vrea să îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primește și care acceptă această distincție trebuie să recunoască, evident, România și Constituția României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituției României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului Laszlo Tokes”.

De fapt, cu ceva vreme în urmă, Laszlo Tokes a precizat că a oferit distincția, primită pentru meritele sale în Revoluția din 1989, „revoluționarilor și eroilor de la Timișoara” și „a înmânat-o, simbolic, nou formatei Comisii Memoriale Timișoara 1989, cea care a pornit la „drum” din fața Parohiei Reformate”.

Foto: https://www.facebook.com/klausiohannis, Tőkés László Sajtóirodája

CITEŞTE: Laszlo Tokes pierde definitiv, în instanţă, „Steaua României”

LĂSAȚI UN MESAJ