5.1 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

Standarde minime pentru procesarea datelor în scopuri polițienești INFOGRAFIC

Noile reguli UE de protecție a datelor, destinate să restabilească controlul cetățenilor asupra datelor lor personale și să creeze un nivel înalt și uniform de protecție a datelor în UE, adaptat erei digitale, au fost aprobate de deputații europeni.
Reforma stabilește și standarde minime pentru utilizarea datelor în scopuri judiciare sau polițienești.

Votul Parlamentului european încheie procesul de peste patru ani de reformă a regulilor UE pentru protecția datelor.
Reforma va înlocui actuala directivă privind protecția datelor, care datează din 1995, când internetul era încă în stadiu incipient, cu un regulament care va conferi cetățenilor mai mult control asupra informațiilor lor private în lumea digitizată a telefoanelor inteligente, mediilor sociale, băncilor online și transferurilor globale.

Noile reguli includ prevederi privind:
•    dreptul de a fi uitat
•    ”consimțământ clar și afirmativ” privind procesarea datelor personale de către persoana respectivă
•    dreptul de a transfera datele personale către un alt furnizor de servicii
•    dreptul de a ști dacă datele au fost furate
•    siguranța că politicile privind datele personale sunt explicate clar și în limbaj simplu
•    mai bună aplicare a legii și amenzi de până la 4% din cifra de afaceri totală globală a companiei pentru a preîntâmpina încălcarea legii

infografic protectie dateNoi reguli privind transferurile de date pentru a asigura mai buna cooperare la nivelul poliției

Pachetul de protecție a datelor include și o directivă privind transferul de date în scopuri judiciare și polițienești.
Aceasta se va aplica transferurilor de date transfrontaliere în UE și va stabili pentru prima dată standarde minime pentru procesarea datelor în scopuri polițienești în fiecare stat membru.

Noile reguli au ca obiectiv protejarea cetățeanului, fie victimă, infractor sau martor, prin stabilirea unor drepturi și limite clare privind transferul de date în scopuri de prevenire, investigare, detectare sau procesare a infracțiunilor sau de executare a pedepselor penale, inclusiv prevenirea amenințărilor și protecția împotriva siguranţei publice.
Totodată, cooperarea dintre autoritățile competente din statele membre va putea deveni mai ușoară și mai eficientă.

”Problema principală în privința atacurilor teroriste și a altor infracțiuni transfrontaliere este că autoritățile competente din statele membre nu sunt deschise să facă schimb de informații importante”, a spus raportorul pentru directivă Marju Lauristin (S&D, ET).
„Prin crearea unor standarde europene pentru schimbul de informații între autoritățile competente, directiva privind protecția datelor va deveni un instrument puternic și util care va ajuta autoritățile să transfere date personale ușor și eficient, respectând totodată dreptul fundamental la viață privată”, a mai spus ea.

Ce urmează

Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Prevederile sale se vor aplica direct în toate statele membre la doi ani după această dată.
Statele membre vor avea doi ani la dispoziție pentru a transpune prevederile directivei în legislațiile naționale.
Datorită statutului special al Marii Britanii și Irlandei privind legislația pentru justiție și afaceri interne, prevederile directivei se vor aplica doar limitat în aceste state.
Danemarca va putea decide într-o perioadă de șase luni de la adoptarea finală a directivei dacă dorește să o implementeze în legislația națională.

Alte subiecte :

Universitatea de Vest din Timișoara desfășoară cursul „Diplomatic Skills for CSDP”, în parteneriat cu Cyprus Academy for Security and Defence

În perioada 8 – 10 Aprilie a.c. se desfășoară în Larnaca, Cipru, a treia ediție a cursului „Diplomatic Skills for CSDP”,...

Forumul Internațional de Afaceri, eveniment premieră a CCIA Timiș

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș este în plină pregătire a celui mai mare Forum de Afaceri Internațional, premieră în...

Citește și :