Staborul, mai presus de lege. Cum au ajuns clanurile ţigăneşti să pună stăpânire pe un oraş

716

Poliţişti, jandarmi, lucrători de la trupele speciale au intervenit în noaptea de 4/5 iunie la Murgeni, unde, potrivit martorilor, peste 200 de persoane (membre a două clanuri ţigăneşti) s-au războit pe străzile din oraş.

Din primele informaţii scandalul ar fi izbucnit după ce în câteva zile în urmă, maşina unui bărbat a fost distrusă de un membru al celuilalt clan rival. A fost o judecată ţigănească (staborul), iar în urma urma căreia părţile au căzut de acord ca familia celui care a distrus autoturismul să plătească despăgubiri, cu condiţia ca familia păgubită să-şi retragă plângerea de la Poliţie.

Joi, în timp ce păgubitul se ducea cu maşina la service a fost abordat de mai mulţi romi din tabăra adversă, care au sărit la bătaie cu săbii şi topoare. Şoferul a fugit, dar a dat alarma în clanul său, iar de aici s-a declanşat un adevărat război. O persoană a fost călcată intenţionat cu maşina, o alta împuşată, iar un alt bărbat bătut crunt cu bâtele. Toţi cei trei răniţi au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Alte opt persoane au fost rănite, însă au refuzat să fie transportate la spital.

Oraşul Murgeni din judeţul Vaslui nu se află la primul scandal în care sunt implicate clanurile de romi. Periodic, romii care locuiesc în cartierul Bedreaga sunt implicaţi în reglări de conturi, care de cele mai multe ori scapă de Justiţie, deoarece membrii clanurilor aleg dreptatea ţigănească şi nu depun plângeri la Poliţie sau şi le retrag.

Faptul că Staborul poate schimba cursul unei anchete a autorităţilor judiciare este de notorietate, inclusiv judecătorii instanţelor penale atrăgând atenţia asupra acestui fenomen grav. În urmă cu trei ani, doi membri ai clanului Sandu au fost condamnaţi la inchisoare cu executare, după ce au sechestrat şi bătut crunt un membru din clanul rival. Atunci, ancheta penală nu a putut fi oprită, în ciuda presiunilor Staborului, deoarece infracţiunea reţinută de procurori nu permitea retragerea plângerii penale.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.