Sprijin material pentru nou-născuți! Cine face această propunere și de ce

112

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a înregistrat la Senat pentru dezbatere o propunere legislativă cu privire la stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale, precizând că acestea ar putea beneficia de un sprijin social ce ar consta în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire.

“Motivaţia introducerii unei astfel de măsuri de prevenţie este legată de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectată de indicatori precum mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformaţii congenitale şi mortalitatea infantilă. Mai precis, doar o gravidă se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deşi sunt specialişti ce recomandă minim opt controale ginecologice”, se arată în expunerea de motive.

Deputatul PSD spune că sprijinul material se va acorda în funcţie de nivelul indicatorului social de referinţă. “Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă”, se arată în proiectul legislativ depus de Tudor Ciuhodaru.

Acest proiect a fost elaborat după modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material încă din 1938, pentru a combate mortalitatea infantile în familiile sărace, pentru ca în 1949 să îl generalizeze.

 

Proiectul legislastiv depus de Tudor Ciuhodaru are 44 de co-iniţiatori şi va fi dezbătut în Senat.

sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ