16.1 C
Timișoara
vineri 3 mai 2024

Splendorile Banatul Montan într-un top zece al celor mai căutate locuri din regiune de către turiști

Pasionaţi de turism, filmări şi fotografie, patru tineri au întocmit un top al destinaţiilor din Banatul Montan. Georgian Popovici, Răzvan Rişcuţa, Laurenţiu Ţepeneu şi Eduard Dabrowski-Boboia sunt tinerii care au realizat un top 10 cele mai frumoase destinaţii pe care ar trebui orice român să le viziteze. Tinerii nu sunt la prima acţiune de acest fel. Georgian Popovici, iniţiatorul acestui proiect, este şi autorul unei aplicaţii care promovează obiectivele turistice din Banat.

1. Poiana Mărului – o staţiune situată în inima munţilor Ţarcu, la 500 de metri altitudine şi aflată într-o continuă dezvoltare.

La început, în Poiana Mărului a fost doar o casă de pădurar, mai târziu au apărut alte case, de vânători şi pescari, apoi case de agrement. Dezvoltarea a început după Marea Unire din 1918, iar în 1936 a fost declarată staţiune turistică climaterică. Poiana Mărului este astăzi una dintre bijuteriile montane ale Banatului, aşezată într-un amfiteatru natural sub formă de potcoavă, de un pitoresc aparte şi un mediu natural de vis, fiind numită de localnici, Mica Elveţie.

2. Cascada Beușnița – reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii şi un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică.

Cascada se află pe râul Bei, în amonte de lacul Ochiul Beiului şi cuprinde de fapt mai multe mini cascade. Aceasta are 15 m, iar în zilele senine, când razele soarelui străbat până la apele învolburate ale râului, cascada pare înconjurată de zeci de curcubeie. Pare o cascadă de pe o insula tropicală, cum vezi doar în filme. Apa cade peste stânci, printre perne de muşchi, ca o pânză diafană şi acoperă micile grote care se văd în spatele şuviţelor de apă. Când debitele sunt mari, îndeosebi primăvara, efectul fonic este uluitor.

3. Lacul Ochiul Beiului – o beţie de culori!

Este situat în mijlocul unei frumoase păduri virgine, printre ultimele din Europa, mai exact în Parcul Naţional Cheile Nerei -Beuşniţa, la limita Munţilor Aninei cu Munţii Locvei,. Cu o suprafaţă de mai puţin de 300 mp şi o adâncime de aproape 4 metri, lacul de provenienţă carstică nu îngheaţă niciodată, nici măcar iarna. Şi asta datorită izvorului care împrospătează mereu apa şi face ca ea să aibă o temperatură constantă de 5-6 grade pe tot parcursul anului.

4. Calea ferată Oravița – Anina – cea mai frumoasă cale ferată istorică din Banatul de Munte

Linia ferată Oraviţa-Anina este a cincea cale ferată de pe teritoriul României, respectiv prima cale ferată montană şi cea mai frumoasă. Construită în timpul Imperiului Austriac, reprezintă un monument cultural unic în România, precum şi o realizare tehnică deosebită. A primit supranumele de „Semmeringul bănăţean”, fiind construită doar câţiva ani după faimoasa cale ferată „Semmeringbahn” din Austria. Acestea sunt date pur istorice, care la o primă vedere nu spun nimic despre experiența antrenantă de a călători de fapt pe acest traseu. Orice pasionat de trenuri cât şi iubitorii de excursii montane ar trebui să parcurgă acest traseu măcar o dată în viaţă.

5. Cazanele Dunării – monument unic al naturii în Europa.

Cazanele Mari şi Mici ale Dunării se întind pe aproape 9 km şi sunt despărţite doar de Golful Dubova, loc unde Dunărea fierbe la propriu, senzaţie ce poate fi trăită doar în mijlocul fluviului. Aici, apa este forţată să treacă printre munţi. Lăţimea Dunării se îngustează până la 180-250 de metri, iar adâncimea atinge 100 de metri. Curenţii extrem de puternici din adâncuri şi crevasele de pe fundul apei, dau la suprafaţă aparenţa unui adevărat cazan în clocot.

6. Clisura Dunării – zona Moldova Nouă – Berzasca – zona pare a fi lăcaşul potrivit în care istoria a ales să se ascundă în mijlocul naturii şi să reziste veacurilor tumultoase.

Când intri în Clisura Dunării, eşti întâmpinat de impunătoarea stâncă Baba Caia, înaltă de 7 metri. Înaintând în localitatea Berzasca, descoperim un proiect unic în Europa: Complexul Lacustru Egreta, prima staţiune lacustră din România, alcătuită din 15 căsuţe suspendate pe piloni deasupra Dunării.

7. Băile Herculane – o staţiune plină de istorie şi mister

Cunoscută încă de pe vremea romanilor, care au “semnat” actul de naştere în anul 153 d.Ch., staţiunea Băile Herculane a cunoscut prima sa perioadă de înflorire în secolul al XIX-lea, în perioada Imperiului Austriac, iar Împăratul Franz Josef o numea “Perla Europei”. Apele termale sunt cele care au dus faima staţiunii Băile Herculane în întreaga lume. Cu o vechime de 2.000 de ani, apele şi-au demonstrat efectele tămăduitoare, care le fac să fie şi astăzi foarte căutate de turiştii din ţară, dar şi din întreaga lume. Băile Herculane atrag nu doar prin “miracolul” apelor termale, ci şi prin frumuseţile naturii, care au transformat întreaga Vale a Cernei într-un adevărat “Rai al frumuseţilor naturale”.

8. Ineleț, satul izolat din munți – o scară de lemn, cu o lungime de 100 de metri, este singura punte de legătură cu civilizația.

Satele Scărişoara şi Ineleţ sunt localizate pe Valea Cernei şi aparţin din punct de vedere administrativ de comuna Cornereva, din judeţul Caraş-Severin, cele mai apropiate oraşe fiind Băile Herculane şi Baia de Aramă. Poţi ajunge la satele Scărişoara şi Ineleţ prin intermediul drumului național DN 67D. Mergi din Băile Herculane spre Cerna Sat. Distanţa este de 21 km până la Ineleţ şi de 23 km până la Scărişoara.

9. Morile de la Rudăria – locul unde timpul pare că a stat

În judeţul Caraş-Severin se află cel mai mare complex mulinologic din România, unic în Europa, sau morile de apă de la Rudăria, aşa cum le cunosc bănăţenii. Morile, la fel ca şi oamenii, au un nume. Ele sunt botezate fie după constructor, fie după locul unde sunt amplasate: Roşoanea, Viloanea, Trăiloanea, Mora de la tunel sau Îndărătnica dintre râuri. Pe vremuri, nu erau folosite doar pentru măcinatul făinii, ci erau considerate ca ieşitul în oraş. Aici, se discutau problemele comunităţii şi se puneau la cale căsătorii. Ele se mai numesc şi “morile iubirilor împlinite”, deoarece în trecut erau locul de întâlnire între fete şi flăcăi.

10. Lacul Văliug și zona montană Semenic cu satele Văliug, Gărâna, Brebu Nou – trei refugii stilate în inima Semenicului

Un soi de paradis, aşa este caracterizat cel mai cunoscut sat de vacanţă din Banat. Aşezat pe o munchie de deal, la 935 de metri altitudine, într-un peisaj dominat de silueta Semenicului, Gărâna, sat cunoscut odinioară sub denumirea Wolfsberg, se remarcă prin arhitectura specifică satelor de munte germane.

Descoperiți cea mai frumoasa zonă a României, Banatul Montan la adresa  goo.gl/Q6psx7  un ghid turistic cu hărțile celor mai importante obiective turistice, de drumeție sau de cicloturism.

Sursa: Radio România Reșița

Foto Banatul Montan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Prohodul Domnului, tradiții și obiceiuri din Vinerea Mare

În Vinerea Mare, fiul lui Dumnezeu Isus Hristos a fost răstignit pe cruce și pus în mormânt. Această zi se mai numește Vinerea Seacă...

Datoria guvernamentală a României a depășit în februarie 52 la sută din PIB

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în februarie 2024, până la 841,292 miliarde lei, de la 801,687 miliarde de lei în luna precedentă,...

Citește și :