Speranțe mari pentru bolnavii de cancer pulmonar. Crește durata de supraviețuire în cazul lor

192

Parteneriatul global intitulat „Lung Ambition Alliance”, destinat dublării supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar, până în anul 2025, a fost lansat, miercuri, la Timişoara, proiectul presupunând punerea în practică a inovaţiei în cancerul pulmonar, atât la nivel de diagnostic de precizie prin testarea biomarkerilor, cât şi în terapiile ţintite şi imuno-oncologia, oferind şansa unei intenţii curative chiar şi în stadii avansate ale bolii.

Şefa Serviciului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Alis Dema, a declara că, lucrând într-o unitate în care funcţionează şi o secţie de neurochirurgie, a constatat o creştere a cazurilor de cancere pulmonare metastatice. „Avem o creştere a incidenţei cancerului pulmonar, cel puţin aşa sesizăm noi, din metastaze, mai puţin din tumora primară, pentru că nu avem secţie de pneumologie sau chirurgie toracică. Stadiile în care se prezintă pacienţii sunt avansate, care nu mai pot fi operate. Asistăm practic la o schimbare a subtipurilor de cancer pulmonar care predomină. Dacă înainte vreme predomina carcinomul scuamos şi cel cu celule mici, acum vorbim de adenocarcinoame tot mai frecvent şi ne confruntăm cu problema de a merge destul de profund pentru a spune exact tipul de cancer pulmonar, graţie acestor terapii ţintite care necesită o tipizare corectă şi o determinare a moleculelor ţintă pentru terapiile ţintite şi pentru tratamentul personalizat”, a explicat dr. Alis Dem.

Şeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timişoara, dr. Ştefan Curescu, a precizat că spre deosebire de alte cancere, în care şansa de a fi diagnosticat la timp, mult mai pregnant, în cancerul bronhopulmonar ne confruntăm cu o diagnosticare mult mai tardivă, terapia devenind mult mai scumpă şi cu şansele de izbândă mai mici. El a subliniat că trebuie ca boala să fie diagnosticată în stadii cât mai incipiente, când există şansa de a trăi chiar 30 de ani, după operaţie şi tratament ulterior.

Parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance, lansat de Asociaţia Internaţională pentru Studiul Cancerului Pulmonar, Guardant Health, Coaliţia Globală împotriva Cancerului Pulmonar şi AstraZeneca vine cu o nouă abordare în diagnosticul, tratamentul şi în îngrijirea cancerului pulmonar în toate stadiile sale.

„Terapiile ţintite şi imunoterapia oferă acum soluţii şi pentru cancerul pulmonar local-avansat, şi pentru cel metastatic. Accesul cât mai rapid la aceste terapii personalizate, prin testarea biomarkerilor şi monitorizarea progresiei bolii sunt foarte importante pentru un management corect şi eficient al cancerului pulmonar”, a punctat preşedintele OncoHelp Timişoara, medicul oncolog Şerban Negru.

LĂSAȚI UN MESAJ