Sorina Pintea despre „plicul” din spitale: Nu va dispărea dintr-odată, a fost prea încetățenit

58
Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, sustine o conferinta de presa la sediul Ministerului, joi, 8 februarie 2018.

Fenomenul mitei din spitale „nu va dispărea dintr-odată”, din cauză că „a fost prea încetățenit în conștiința tuturor”, a afirmat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea, răspunzând întrebării unui jurnalist pe tema „pacienților sub acoperire” pe care a anunțat că îi va trimite în spitale pentru a identifica angajații care condiționează actul medical. Ministrul Sănătății le recomandă pacienților cărora li se cere șpagă în spitale să anunțe imediat conducerea unității medicale.

„Citeam undeva un titlu: ‘Ministrul Sănătății nu poate rezolva problema (șpăgii – n.red.). Sigur că nu pot să rezolv singură problema, pentru că legislație avem, avem și soluții pe care spitalele trebuie să le aplice, dar avem și reticiența unora de a nu rezolva problema”, afirmă ministrul Sănătății.

Sorina Pintea mai spune că „acest fenomen se va diminua în timp. Deja, din rapoartele pe care noi le avem, se vede o diminuare a acestui fenomen, dar nu va dispărea așa dintr-odată. A fost prea încetățenit în conștiința tuturor. Da, există încă acest fenomen în spitale.”

„Avem acele rapoarte pe care le facem la chestionarele de feedback și care sunt postate pe site-ul ministerului și acolo se observă o diminuare a procentului de la o lună la alta de pacienți nemulțumiți. Eu în general mă uit la chestiunile negative, așa-zis negative, la cum evoluează sau involează”, a adăugat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea spune că, cel mai probabil, motivele diminuării fenomenului sunt creșterea salariilor din sistem și teama de eventuale sancțiuni.

Spitalele de urgență se află, în general, în topul mitei, deoarece fluxul de pacienți este aici mai mare și sunt mai multe specialități medicale, potrivit ministrului Sănătății: „În spitalele de urgență sunt foarte multe specialități, este mult personal medical. Categoric nivelul va fi mai mare față de un spital municipal sau orășenesc, de aceea, iar numărul de pacienți care intră în aceste spitale este foarte mare, de aceea în acel clasament, categoric întotdeauna vor fi aceste spitale mari.”

LĂSAȚI UN MESAJ