19.5 C
Timișoara
miercuri 19 iunie 2024

Situaţia hidrologică pe cursurile de apă din Banat

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă face cunoscută situaţia hidrologică a cursurilor de apă aflate în bazinele hidrografice Bega şi Timiş, care înregistrează la această oră creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri și pârâuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale fazelor de apărare.

În urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, în judeţele Timiş şi Caraş-Severin s-au înregistrat valori mai mari la următoarele staţii hidrometrice: Fârdea 63,5 l/mp (afluent al Begăi), Milcoveni 61 l/mp (afluent al Carașului), Balinț 54,4 l/mp (râul Bega), Nădrag 47,7 l/mp (afluent al Timișului), Surduc 43,7 l/mp (afluent al Begăi), Goleț 40,9 l/mp (afluent al Timișului), Crivaia 35,4 l/mp (râul Bârzava), Lugoj, 34,5 l/mp (râul Timiș).

Aceste precipitaţii au format viituri care prin propagare au dus la creşterea nivelurilor cursurilor de apă, unele având depăşiri ale cotelor de apărare. La această oră, depăşiri ale fazelor de apărare se înregistrează, la stațiile hidrometrice (s.h.) următoare:
 în bazinul Bega, pe râul Bega Poienilor (Sașa), s.h. Poieni: CA +5 cm
 în bazinul Timiş, pe râul Timiş, la s.h. Lugoj: F I+31 cm și pe râul Sebeș, la s.h. Turnu Ruieni, CA+31cm


În urma precipitațiilor și a scurgerilor de pe versanți, pe teritoriul comunei Fârdea, au pornit pompele stațiilor de pompare din localitățile Fârdea și Mâtnicul Mic în vederea evacuării apei din incinta inundată de la coada lacului Surduc.

„În sprijinul acestora, ABA Banat prin Centrul de Intervenții Rapide (CIR) din cadrul SGA Timiș intervine la această oră cu o pompă de capacitate mai mare pentru evacuarea apei de la stația de pompare Mâtnicu Mic. Deoarece, avertizarea meteo pe această zonă prevede deasemenea precipitații importante în cursul zilei dar și a nopții, această pompă va rămâne acolo cât va fi necesar, pentru a asigura zona împotriva inundării”, a precizat Titu Bojin, directorul tehnic al ABA Banat.


Pentru atenuarea viiturilor care pot apărea în urma precipitațiilor prognozate, ABA Banat a dispus monitorizarea cu atenție a situației lacurilor de acumulare de pe cursul Bărzavei Superioare și de pe cursul Begăi. Astfel, acumularea Secu evacuează controlat prin golirea de fund 8 mc/s. La Acumularea Surduc (râu Bega) nu a fost cazul de pregolire preventivă, deoarece în acest moment, unda de viitură poate fi atenuată în siguranță.

Evacuarea apei prin golirea de fund este o procedură prin care se scade nivelul apei din acumulare atunci când se înregistrează un volum mare de apă în urma ploilor abundente.
Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de avertizările hidrologice în vigoare și va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune.

 

În imagini se poate observa interventia ABAB de la Matnicu Mic: apele acumulate, in urma ploilor mari, de pe dealuri si din curtile oamenilor, ajung prin canalele de colectare a pluvialului (localitatii) in bazinul pregătit. Din acest bazin, apele sunt pompate in paraul Munișel, care se varsa apoi in lacul Surduc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :