11.4 C
Timișoara
joi 29 februarie 2024

Sistemul s-a fisurat. Plagiatoarea Ramona Lile a ratat Senatul: a primit doar 7 voturi din 30

Surpriză la votul pentru Consiliul și Senatul Facultății de Științe Economice de la universitatea din Arad: din 30 de voturi valide, plagiatoarea Ramona Lile a primit doar 7. Epoca ei începe să apună.

Deși nu avea dreptul să candideze timp de cinci ani la nicio funcție de conducere, ca efect al sancțiunii de plagiat din Hot.4/28.ian.2021 a CNESDTI, plagiatoarea Ramona Lile, rector infirmat de Ministerul Educației, a candidat miercuri, 17 ianuarie, pentru un loc în Consiliul Facultății de Științe Economice și pentru un loc în Senatul Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad. A obținut însă doar 7  voturi, semn că sistemul și colegii au lăsat-o, cu greu, e drept, din brațe.

Alegerile au fost precedate de întâlniri intempestive ale rectoriței cu fiecare facultate în parte unde doamna Lile a transmis mesaje diverse, de la încrederea deplină că membrii facultăților o susțin (este în pregătire la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale o scrisoare de adeziune a „oamenilor muncii”), până la convingerea că va câștiga procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție și se va reașeza pe scaunul de rector.

De menționat că obiectul procesului pierdut în primă instanță nu este funcția de rector, ci anularea sancțiunilor pentru cele 6 plagiate calificate de Consiliul Național de Etică „cel mai grav caz de plagiat din 1990 încoace”.

Asta înseamnă că, în cazul puțin probabil, că ar câștiga procesul al cărui sentință motivată de la Curtea de Apel Timișoara are 43 de pagini, Ramona Lile ar putea candida eventual în viitor, adică peste 5 ani pentru rector, când s-ar încheia mandatul noului rector.

Alegerile pentru un alt rector trebuie organizate de Senat și validate de minister până la sfârșitul lui martie, așa cum prevede Ordinul de Ministru nr.6097/29.12.2023. Reiterăm că ordinul respinge confirmarea Ramonei Lile în funcția de rector pentru care a candidat fără drept în 11 decembrie 2023 și dispune refacerea alegerilor, fără ea.

Acoliții lui Lile, trași și ei pe tușă

Și câțiva acoliți s-au pomenit afară, cu voturi puține, ieșind astfel din funcțiile de conducere din care s-au înfruptat ani de zile. De exemplu, prorectorul devotat Codruța Stoica a primit 5 voturi ratând astfel orice funcție de conducere, iar prorectorul Alexandru Popa a primit voturi la limită de la colegii de la Facultatea de Inginerie.

Vineri, în 19 ianuarie 2024, va avea loc ședința senatului UAV cînd se vor valida alegerile pentru structurile de conducere ale instituției. Pe ordinea de zi a ședinței nu apare stabilirea calendarului alegerilor pentru funcția de rector.

L-am întrebat despre calendar pe actualul președinte al Senatului, Ioan Radu, care își va încheia glorios cariera de președinte la 69 de ani (mult peste vârsta admisă legal), după ce a patronat numeroase ilegalități și a subsumat universitatea intereselor Ramonei Lile. Reamintim numai implicarea instituției în procesul de plagiat care a extins rușinea peste întreaga comunitate academică arădeană.

„Mai este timp, avem mai mult de două luni să facem alegerile pentru funcția de rector, nu-i grabă”, a explicat prof. Radu.

La întrebarea Revistei 22 dacă se va respecta ordinul de ministru, președintele Senatului m-a asigurat că documentul va fi respectat, însă nu va putea „împiedica pe nimeni să candideze”. Chiar dacă e ilegal.

Pentru că, totuși, lucrurile se mișcă în UAV, doi profesori au înregistrat solicitarea nr. 275/17.01.2024 cerând ca Senatul să prezinte în ședința din 19 ianuarie „calendarul alegerilor pentru funcția de rector, așa cum ați afirmat în ședința de Senat din 15 ianuarie 2024”.

Petiționarii avertizează că „refuzul de a duce la îndeplinire a Ordinului Ministerului Educațieiva produce efecte negative asupra Universității „Aurel Vlaicu” din Arad prevăzute în art.174 alin.5, pct. a-d din Legea Învățământului Superior 199/2023”.

Sursa: Revista 22

Alte subiecte :

Cum arată calendarul complet al alegerilor din acest an

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seara, la România TV, calendarul stabilit în coaliție pentru toate alegerile din acest an: 9 iunie – alegeri locale...

Ajutoarele de stat plătite companiilor din România în 2023 reprezintă 2% din PIB

Companiile economice din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5...

Citește și :