Sisteme individuale de irigații pentru fermele din Banat VIDEO

120

Fermierii din Banat s-au întâlnit, vineri, la Timișoara, cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Aceștia i-au spus că cele mai mari probleme pe care le întâmpină sunt desecarea și seceta.

Problema desecării ar trebui rezolvată odată ce statul va începe investițiile din programul national de reabilitare a infrastructurii agricole.

„Am extins perioada de implementare a programului de reabilitare a infrastructurii de irigații până în 2027, am majorat plafonul alocat de la 1,1 miliarde euro la 1,5 miliarde de euro și am suplimentat această sumă special pentru zona de desecare, pentru că vestul țării, zona Banatului în principal, are această problemă. Există documentații tehnice, doar trebuia să avem această abordare la nivel de instituție să putem să demarăm lucrările de investiții. Odată ce apare promulgate în Monitorul Oficial legea, noi suntem pregătiți cu documentațiile să le adoptăm în comitetul tehnico-economic din Ministerul Agriculturii și să începem treaba”, a declarant ministrul Agricuturii, Adrian Chesnoiu.

Ministrul a spus că sunt soluții și pentru secetă și că în următorii ani ar trebui să avem funcționale sisteme individuale de irigații în ferme.

„În bugetul pe exercițiul financiar viitor de finanțare din fonduri europene, am pus 400 de milioane de euro pentru infrastructura scundară și 100 de milioane de euro alocați infrastructurii locale, adică acestor sisteme locale individuale de irigații”, a explicat Chesnoiu.

Județul Timiș are cea mai mare suprafață agricolă din țară, aproape 700.000 de hectare, iar anul acesta unele culturi suferă deja din cauza lipsei de precipitații.

LĂSAȚI UN MESAJ