Și dacă Nole ar juca, dar nimeni nu ar dori să mai joace cu el???

1044

Scandalul mondial, legat de minciunelele lui Novak Djokovic sau ale echipei care îl înconjoară, în scopul de a-i fi validată participarea la Open-ul autralian, nu se va termina odată cu expulzarea sau acceptarea marelui tenismen la prima mare competiție de tenis a anului.

Este doar culmea actuală și mondială a imensei dispute dintre calmii vacciniști globaliști și gălăgioșii antivacciniști naționaliști. Fiind prea puțin băgați în seamă, la nivel transcontinental, prin puseele scandalului autohton (a se vedea opintelile doamnei senator Soșoacă) legat de formele luptei antiCovid, românii trăiesc cu maximum de intensitate evenimentul. Poate doar sârbii naturalizați în Australia, cei care susțin că acolo e ”dictatură”, dacă nu-l lasă pe ”noul Isus” să joace tenis, să fie așa de pătimași în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale și individuale ale omului, carevasăzică dreptul de a nu te vaccina cu un vaccin despre care ”nu știi ce conține”!

Eu sper ca aceste drepturi și libertăți să fie respectate, nu doar în Serbia și România, bașca în Australia! Iar domnului Novak Djokovic, acest mutant aproape perfect al tenisului, să-i fie respectate cu vârf și îndesat, prin urmare să fie acceptat la turneu, iar pentru ”erorile” recunoscute să fie pardonat.

Dar mi s-ar părea foarte interesant dacă restul jucătorilor de tenis care participă la marea competiție, adică toți cei vaccinați antiCovid, toți cei care au respectat, fără de nicio excepție, legile statului australian și regulile turneului de tenis, să nu dorească să mai joace împotriva marelui Nole. Că doar și acești mari profesioniști au drepturi și libertăți individuale iar acum, după cum se vede din declarațiile multora dintre ei, știu mai bine ca altădată cu ce personaj au de a face.

Ar fi un scandal și mai mare, de-a dreptul universal, propunerea mea fantezistă sau ar fi terminarea paradoxală a unei dispute absurde legată de cum trebuie să ne comportăm, noi oamenii, într-o pandemie?

P.S.: Se dedică inimosului meu antrenor de tenis, vaccinat antiCovid cu 3 doze, domnul Adrian Giurgiu.

20 COMENTARII

 1. Pai, lucrurile descrise in articolul Dvs., adevarate in mod clar si neechivoc, spre a nu repeta ideile iterate in continutul acestuia, ma rezum a fi de acord intrutotul cu analiza bine tintita pe care o faceti. As mai adauga totusi ca:
  – Jokovic nu ar fi avut ce cauta la Openul Australian in conditiile impuse de
  guvernul australian, legate de pandemia Covid, dar,
  – business-ul urias al turneului a incercat sa creeze o bresa in legea respectata de toti australienii si vizitatorii lor, bazandu-se pe dictonul bunicului meu: nici dracu’ nu poate intalni cal verde si sarb cuminte ( n.b.: inteligent, destept)!, dar:
  – trece o saptamana in care se recalculeaza procentele dintre vaxeri si nonvaxeri, cu indicii de corectie aferenti dintre o tara catolica,de drept saxon si una orthodoxa, de drept ruso-slavonic! Dar:
  – nefiind destul, calului verde i se demonstreaza toate faradelegile cursei
  hipice pe care a vrut s-o trucheze: certificat covid la iesle ( …chiuveta!),calatorii departe de grajd(mitinguri, zoo-cu copii, ozonoterapie spaniola).Dar:
  – Djokovic continua: sa creada, in cel mai bun caz ca va fi expulzat, daca nu si condamnat sau, pedeapsa maxima: sa joace, in furibundele huiduieli ale spectatorilor, in totala dezaprobare a competitorilor, arbitrilor si copiilor de mingi!
  Bunicu’, ca si Dumneavoastra, a avut dreptate!

 2. Foarte interesant!!
  Așa o lipsă de obiectivitate, mai RAR!!
  Sper că nu este și punctul de vedere exhaustiv al redacției.
  Spre demonstrație ar trebui să publice și reacțiile la acestea (a se vedea oferta din final).
  Ori articolul susține – în ultimă instanță – opinii politice, cu susțineri tentaculare de pe la ”centru”. Că doar n-o fi – Doamne ferește (aici, în Banat)- antislave, sau mai rău, antisârbești/antiortodoxe…
  Subsemnatul a postat pe Internet un altfel de articol (zic eu, interesant), intitulat ”DIN BANAT, PÂNĂ-N AUSTRALIA, VIA… WIMBLEDON. ALTFEL – DESPRE „CAZUL” DJOKOVIĆ”, care este în total DEZACORD cu articolul de mai sus/în cauză.
  Motivația titlului fiind că – media/jurnaliștii ”mainstream” de pe la centru/dominanți în formarea opiniei publice autohtone, au avut o altfel de educație/percepție/informare, spre deosebire de majoritatea bănățenilor, care – ”ce să vedeți” – s-au informat/format/uitat la… televiziunea iugoslavă. Ori acum, în deplin spirit democratic, constat cu bucurie (cum altfel), că nu sunt toți pe aceeași lungime de undă. Deoarece – printr-o ciudată translație în timp, de univers paralel, sau ceva ciudat, similar – se informează/conformează/și… tot așa (era să spun îndoctrinează) de la mass-media din?? (chiar nu-mi pot da seama – o fi din Afganistanul taliban-democratic reabilitate-actual? Cine mai știe?? ).
  Deci, respectându-vă opiniile, ar fi bine să căutați și să citiți CU TOTUL ALTCEVA decât ceea ce (oare) vi se șoptește la ureche??
  Sănătate tuturor!
  Milenco Luchin, sârb bănățean de Timișoara
  PS
  Pot oferi cu bucurie, întregul material la care m-am referit.
  Sunt convins că veți constata că este mult mai echilibrat și obiectiv decât modul EVIDENT propagandistic și hei-rupistic, conținut în articol.

  • Este adevărat că ne-am uitat la televiziunea iugoslavă și avem diverse simpatii față de sârbi.
   Dar de aici și până la a accepta că Nole este mai presus de lege este o cale prea lungă.
   Nu știu cum era în fosta Iugoslavie dar știu sigur că la noi au fost și sunt persoane mai presus de lege.
   În Australia este altfel. Și au dovedit-o. Poate ar fi un bun exemplu și pentru noi.
   Nole a încercat să înșele și trebuie să-și asume faptele sale.
   Reacția jucătorilor ar fi trebuit să fie mult mai clară și directă.
   Din păcate au și ei interese materiale și acest lucru i-a împiedicat să aibă o reacție corectă.
   Ca sârb bănățean ar trebui să scrieți mult mai bine și limpede în limba română. Mai încercați.

   • Măi, Țărane, dar tu prea le știi pe toate. Văd că le dai tuturora lecții. Ba de limba română, ba de medicină, ba chiar de etică și morală. Nu cumva ești chiar Sorin Pescariu, un vechi jurnalist aflat acum în criză de imaginație? Te-am ghicit, nu-i așa? Să-ți zic și eu câte ceva. Nu confunda un ser experimental, declarat ca atare de producător, cu un vaccin. Producător care nu vrea să arate contractele cu guvernele nici măcar europarlamentarilor (vezi Cristian Terheș). Dar deh, pentru unul ca tine, vaccinist convins, ce mai contează ce ți-ai băgat în corp. Că toată lumea se înțeapă? Da, fricoșii, oile, cobaii, jemonfișiștii care musai vor la discoteci, și, din păcate, cei obligați de unii ca tine. E cool… Asta nu-i face cu nimic mai deștepți, mai alfabetizați… Ba cred că la ei e deja vorba de efecte secundare ale serului (lucru deja în atenția psihologilor și sociologilor, să nu zic chiar și a psihiatrilor). Iar sportivii înțepați mor pe capete de miocardită.
    Cât despre Djokovic, îmi dau seama ce surse de informare utilizezi. El a fost invitat în Australia, i-a fost acordată viza pe baza documentelor prezentate, nu s-a dus buluc peste ei. Iar dacă i-a fost retrasă după a doua instanță este fiindcă la mijloc au fost cu totul alte interese. Dacă era obligat să se vaccineze pentru a participa la AO, e limpede că nu mergea. Citește, măi băiatule, diverse surse. Te și ajut să-ți clarifici și să-ți completezi cunoștințele de cultură generală: https://www.cotidianul.ro/cazul-djokovic-si-o-afacere-de-multe-miliarde/
    Cât despre logica ta, iată o „monstră” ce te dă de gol (te citez): „…Reacția jucătorilor ar fi trebuit să fie mult mai clară și directă. Din păcate au și ei interese materiale și acest lucru i-a împiedicat să aibă o reacție corectă.” Da, cu prima ta propoziție sunt de acord. Dar cel puțin Zverev și Nick Kyrgios (marele dușman al lui Nole) au luat poziție PRO Djokovic și ar juca cu Djokovic (spre disperarea lui S. Pescariu, probabil…). Dar a doua ne sugerează (prin pana ta) că, nu-i așa, sunt cam toți cu mâna-n sac (Nadal, sută la sută, el intrând în Australia după 11 zile de carantină, nu după 14). Ori, poate și-au adus aminte de rolul lui Nole în apărarea intereselor jucătorilor mai slab cotați. I-o fi împiedicat ultimul dram de conștiință. Recunoaște că te-a cam luat pana pe dinainte. Ghicesc că ai un fond sufletesc bun, dar mai greșești și tu, asta e.
    Cât despre limba română a lui Milenco Luchin, te asigur că e mult mai de calitate decât a multora dintre politicienii români. Doctoratul și l-a dat la o altă materie, nu cred că trebuie să și-l dea și la limba română. În ceea ce privește antisârbismul, da, am văzut și eu că este în creștere (nici la „Banatul azi” nefiind ceva nou). Iar „vaccinarea” anticovid în Serbia este mai mare decât în România. Au mult mai mulți covidați la „hectar”, însă mai puțini morți. Își au și ei Arafatul lor. Și politicieni de rahat. În fine, dacă moderatorul nu-mi va refuza întreg comentariul, iată încă o adresă pentru cultura ta generală: https://nomoresilence.world/
    Apropo, de ce Dumbrăvița, sat campion național la înțepat cu ser experimental, este campion la covidați?
    Întrebare de final: de ce a aprobat Australia utilizarea„vaccinului” Sputnik la două zile după deportarea (nu expulzarea) lui Nole? Oricum, Australian Open a devenit acum un Australian Closet…
    P.S. Limba română a mea te satisface sau nu?

    • Măi Dușan, oi fi eu țăran dar Pescariu nu sunt.
     Statistica este de partea mea. Mai mulți vaccinați sunt în țările mai civilizate decât în cele mai înapoiate. Părerile tale despre vaccin sunt luate din surse lipsite de credibilitate.
     Statistica este de partea mea și când este vorba despre reacția jucătorilor.
     Dacă vorbim despre ce a făcut Nole, cred că nu este nimic de adăugat: a încercat să înșele și a fost sancționat.
     Cât despre doctorate, vezi că tocmai a mai fost găsit un plagiator: chiar primul ministru Ciucă. De ce nu reacționezi ? Doar pentru că este din aceeași ”ligă morală” cu Nole ? Să fiți sănătoși cu tot cu criteriile voastre morale.

    • Eeeei, dar ia te uita cine ia cuvantul lui popa Terhes drept adevar curat.
     Baiete, tu esti sosocar pana-n maduva oaselor. Cu tine nu se poate discuta rational, pentru ca pe tine te-a convins nespalata aia ca lupta pentru tine.

     Ai dreptate, totul e o conspiratie, evreii conduc lumea, si rusii au cele mai puternice arme dar nu stim de ele pentru ei nu vor asta. Bravo, du-te la birt si discuta mai departe la un coniac cu toti somerii si pensionarii care n-au cazut in plasa ocultei, ca ei e prea destepti.

   • Încep a fi… deranjante pentru subsemnatul unele aserțiuni, la care nu am reacționat anterior, încercând a fi elegant. Păi, ia să vedem ce ar fi deranjant.
    Se spune în articol despre Nole: ”acest mutant aproape perfect al tenisului”. Este un ilustrativ exemplu de obiectivitate_jurnalistică-luciditate-diagnostic medical. ”Bravos națiune! Halal să-ți fie”.
    Există deja, prin filmele hollywoodiene de succes, prezentată lupta dintre mutanți și omenire… Așteptăm cu nerăbdare unul cu Djoković drept ”subiect”.
    Și abia acuma pricep, în sfârșit – balcanic molcom, dar cârcotaș fiind – de ce nu l-au încarcerat, închis, chiar torturat ”pe merit” australienii: ca să nu-i contamineze cu MUTANTISMUL, că altfel, sănătos fiind față cu covid, n-avea cum…
    În plus, dacă aplicăm criteriile vânturate de data asta dinspre vest (a se vedea ce spune pe bună dreptate Andrei Șerban, de unde vine ”monstrul”), via ”mainstream/centru”, un asemenea apelativ are tote conotațiile de incitare la ură interetnică, etc. Aici, în Banat.
    Cred că ar fi bine să încheiem aici, cel puțin pe acest subiect.
    Or fi și astea simpatii pro-sârbești în articol?
    Care nu ține cont de niciun fel de context. În care context s-ar face vorbire de abuzurile și REGULILE? statului de drept de acolo, de statutul pe plan internațional al sportivilor în spirit olimpic (DIFERIT de cel de IMIGRANT), solidaritate sportivă.Toate acestea și multe altele – cu umilință – le-am așternut în materialul documentar oferit și… ne-primit.
    În altă ordine de idei.
    Spre deosebire de fronda ilegală și GRAVĂ, ba mai mult, ce s-o dăm cotită, ”criminală” a lui Djoković (să vină corul cu ”HUO!!”), nu trebuie criticate nicicum chestiunile – desigur – politice, dar MINORE: contractele secretizate pe 50? de ani, semnate la nivel european sau chiar mondial, originea virusului, definirea panaceului caruia-i scade eficiența pe zi ce trece, interzicerea în discursul public a subiectului tratament-medicație sau chiar a conceptului ”homeopatie”, situația bolnavilor de cancer (și nu numai) și… multe altele…
    În ceea ce privește limba, chiar cred că dumneavoastră ar trebui să MAI ÎNCERCAȚI a citi încă o dată postarea, spre deplină înțelegere. A, da – mea culpa – or fi greșeli, nu zic – nu, chiar și pe-aici, consecință a grabei la editare. Astfel, există un dezacord la ”Afganistanul taliban-democratic reabilitatE-actual?”, în loc de ”actual, REABILITAT”. Se mai întâmplă și probabil se va mai întâmpla, începând cu lipsa virgulelor (unde e cam necesar), la mine, dar cu osebire în textul dumneavoastră. Chestiunea cu ”limpezimea” exprimării/limbii, depinde și de cititor, câtă limpezime (?iar?) logică posedă.
    Și – ar fi bine să vă MAI informați, spre exemplu, referitor la faptul că ”mutantul” a vrut să înșele pe cineva. Ceea ce nu este adevărat.
    Putem polemiza și în continuare dar, e de preferat – în stil bănățean.
    Milenco Luchin,
    tot sârb bănățean de Timișoara

    • Vedeți răspunsul de mai sus.
     Nu am nimic de adăugat.
     Rămân acelși țăran despărțit de voi de o bibliotecă.
     Asta este diferența.

 3. Un articol de doi bani, croit ca un copil în lockdown. Cât despre ceea ce spune un comentator mai sus, am constat și eu că Djokovic a stârnit în mass-media românească un adevărat val de rasism antisârbesc, în special în comentariile la articole (mai ales cele din presa zis națională). România bine educată face ravagii. Chiar și-n Banatul ăsta, chipurile, multietnic și multicultural. Cu busteru-nainte vom avea victorii multe!

  • Acceptare valorii unui vaccin în lupta cu boala este o problemă de cultură generală și de puțină școală.
   Toată Europa are ceva cu sârbii de se vaccinează în draci ?
   Sau numai sârbii știu adevărul și noi toți suntem proști ?
   Rasismul stârnit este împotriva prostiei și nu împotriva sârbilor.
   Cu alde Ion Trei vom fi tot ca ei !

 4. Despre text nu e nimic de spus. Este mult mai penibil decât dacă as trata eu oamenii.

  Inimosului Adi Giurgiu a făcut covid și a stat la pat după 3 doze. Nu ne Spune-ți nimic despre asta.

  Semnat: un alt antrenor de tenis!

 5. Vă spun eu care nu sunt medic.
  Încă nici un vaccin împotriva nici unei boli nu are o eficacitate de sută la sută.
  Dar toate vaccinurile au salvat milioane de oameni, inclusiv în cazul COVID.
  Și asta ține tot de cultura generală.
  Tenisul nu poate înlocui cartea.
  Mai puneți mâna și pe cărți că nu vă mușcă.

  • Domnule Țăranu (dacă acesta vă este numele), nu am înțeles la cine vă referiți privind cărțile. Dacă v-ați referit la persoana subsemnatului (nume REAL!), este nu numai jignire este chiar lipsă de bun simț.
   Și – DA! Tenisul nu poate înlocui cultura generală, dar nici agresivitatea și exclusivismul cu dezinformare crasă (pe care le practicați cu dezinvoltură) nu o poate substitui. Cultura generală mai cuprinde și disciplina de LOGICĂ!
   Nu știu cum o fi fost pe timpul școlarizării dumneavoastă, dar pe vremea mea era și materie de studiu la școală, și din ceea ce am asimilat toți cei din generația mea, pot/putem estima cam în stilul: ”De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”.
   Tot,
   Milenco Luchin, sârb bănățean de Timișoara.

 6. Dacă Nole al vostru știe mai bine, asemenea vouă, cum este cu vaccinul și cât este de periculos, nu are decât să nu se vaccineze. Dar să nu umble cu ”șelaina”.
  Sunt multe state civilizate unde pentru minciună răspunde chiar și președintele țării.
  Asumați-vă opțiunile, bune sau proaste, dar nu încercați să înșelați legile unor țări care nu au nevoie de indicații din afară despre cum să se guverneze.
  Puteți vorbi despre cât este de corect sistemul juridic din Australia doar atunci când australienii vor emigra în Serbia și nu sârbii în Australia, așa cum se întâmplă acuma. Parcă totuși în Australia lucrurile funcționează mai bine. Cât despre tenis, cercetți istoria tenisului și veți descoperi cine este Australia în tenis. Nole este acuma dar istoria au scris-o Roche, Newcombe, Laver, Roswel și mulți alții.
  Vă mai spun o dată, dragi sârbi, puneți mâna pe carte în loc să priviți la televizor.

 7. 1. Copilărind subsemnatul prin cartierele Iosefin și Elisabetin de prin Timișoara, am auzit o vorbă din bătrâni: ”Cine spune, ăla e..”. Cu referire la carte…
  Probabil că și MATALE, G.Ț. faci parte din mișcarea #MeeToo (sau cum s-o spune în romgleza actuală), care a dovedit în final, că aceia care se erijau în prea-mult-citiți, nu prea aveau studii și nu prea știau mare lucru (cultură generală, mai deloc)… exceptând emiterea unor discursuri politice agresive ideologizante, neomarxiste și idiotizante.
  Nu am nicio îndoială că NU vei putea înțelege cât de mare este gradul MATALE de ignoranță, chiar dacă vei reuși să parcurgi cele ce urmează.
  2. Deci, pune mâna pe carte și vezi care sunt rădăcinile ISTORICE ale populației de pușcăriași și ocnași care aproape a reușit să-i extermine pe cei de secole stătători pe continent. Cu istoria ne-am lămurit.
  3. Pune mâna pe ”niscaiva” informații despre tenis , spre exemplu – despre modul în care s-a fondat ATP și modul rușinos în care s-a comportat acum, în acest caz. Citez din materialul despre care s-a făcut vorbire; despre boicotul turneului de la Wimbledon/1973, ca să ne lămurim câte știi și despre acest subiect.
  ”La mijloc, tot – iugoslavii! Iarăși?? (parcă-l aud pe G.Ț.:)HUOOO! Dar, mai întâi, să vedem despre ce este vorba…
  Conform surselor sportive din spațiul ex-iugoslav (pe care le-am revăzut și de care îmi și amintesc), – încă o dată – „luați de-aici și verificați”!
  Deci, în ’73, Federația de Tenis a Iugoslaviei îl suspendă (e drept, pe o perioadă determinată) pe Nikola Pilić/Pilici deoarece – se motiva ERONAT – a refuzat să joace la naționala țării pentru Cupa Davis. Suspendarea se referea la TOATE turneele de tenis, ceea ce NU A FOST CONTESTAT de forurile internaționale de tenis de atunci.
  Urma să se desfășoare în acea perioadă, cel mai prestigios turneu de tenis: Wimbledon/1973. Reacția colegilor/jucători de tenis a fost incredibilă și FĂRĂ precedent: un boicot generalizat al turneului din acel an, la care au „aderat” – se pare, pe numărate – 81 de jucători, inclusiv 13 din primii 16 clasați la nivel mondial! Cel mai mare scandal din istoria acestui turneu! Condiții în care în finală ajunge jucătorul Alexander Metreveli/URSS cotat spre coada clasmentului, învins de Jan Kodeš – Cehoslovacia, acesta fiind unicul lui titlu de grand-sleam din carieră!
  Să precizăm totuși că jucătorii din EST nu au prea avut încotro, fiind forțați, zice-se, de Federațiile lor naționale. Gurile rele mai spun că Ilie Năstase (e din est, de pe la noi) a cedat deliberat meciul în turul I – e de verificat – întrebați-l pe Ilie, veșnicul rebel, care însă acuma se dă cu stăpânirea.
  Solidaritate, sau ce-o fi fost??
  Mai spectaculos și inedit: deoarece toate forurile internaționale ale acelor vremi au „tăcut ca p…-n cucuruz”, (cum ar zice un bănățean supărat), sportivii revoltați s-au organizat și astfel s-a coagulat/născut organizația ATP!!

  Ca să vezi, drăcie!!
  DECI, ne-am lămurit cu știința de carte și cunoașterea subiectului despre care se face vorbire.
  4. Fiind elegant, mă opresc aici, ca să nu încep a analiza la postări (pe text și stil, că de conținut n-are rost..) cauzele pentru care ceea ce scrie subsemnatul nu ți se par limpezi. Dar putem continua, din partea matale cu urechisme, sloganuri și totală necunoștință de cauză și lipsă de respect privind ținta de etichetare (adică a subsemnatului), din partea mea cu argumente, așa cum sunt și cele de mai sus.
  Ar trebui să semnez, în deplin spirit al corectitudinii politice promovate de propagandiștii anti-slavi/sârbi/ortodocși:
  un MUTANT de Timișoara.
  Ce dedicație și pentru autorul articolului, domnul Sorin Pescariu, că de la domnia sa a pornit această frumoasă – hai să-i zicem polemică.

 8. Maestre Țăranu, ai dreptate: ne desparte o bibliotecă întreagă. Cu indivizi atât de… citiți nu mă pot pune. Fiindcă risc să fiu deportat în Bărăgan.

 9. Citirea unei biblioteci te ajută să gândești mai bine, să fii mai sensibil și să înțelegi lumea în care trăiești.
  Singura condiție este să înțelegi ce citești. Dacă citești ca un absolvent de Ștefan Gheorghiu nu ai șanse să devii mai bun dar poți să devii mai oportunist.
  Din ce am citit nu înțeleg de ce ar fi trebuit ca Australia să închidă ochii la încercarea lui Nole de a ascunde adevărul sau mai pe scurt de a minți.
  O singură precizare: Jan Kodes a mai câștigat două turnee de la Roland Garros.
  O dată l-a învins pe Năstase și o dată pe Franulovici. Acesta o fi motivul pentru care i le-ați șters din palmares sau nu știți care sunt turneele de mare șlem (noțiunea vine din jocul de bridge)
  Rod Laver este ultimul care a realizat marele șlem, adică a câștigat toate cele patru turnee în același an.
  Din păcate pentru voi era australian.
  Promit să nu mai răspund la nici un mesaj, din respect pentru prietenii sârbi care gândesc așa cum gândesc și eu. Adică altfel decât domniile voastre.

LĂSAȚI UN MESAJ