Sfintele Paști, vestit de timbrul din argint cu Răstignirea

500

Romfilatelia vestește Sfintele Paști în avans și dedică un proiect special de timbre celei mai mari Sărbători a Creștinătății.
În 2016, timbrele îi invită pe credincioșii de pretutindeni să poposească la Mănăstirea Putna, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, păstrătoare de viață duhovnicească neîntreruptă, dar și de bogăția și dărnicia celor care au fost binefăcători ai acestui dumnezeiesc lăcaș.
Elementele emisiunii Sfintele Paști 2016 pot fi achiziționate începând de miercuri, 23 martie a.c., de la magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Pentru ilustrarea acestora au fost alese, din patrimoniul Mănăstirii Putna, obiecte de cult reprezentative, icoane tematice, o cruce de lemn, ferecături, fiecare purtând în sine o semnificație istorică și simbolică.

Sfintele Pasti 2016_Holy Easter 2016Icoana Răstignirii, din iconostasul bisericii voievodale, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei.
Aceasta a fost realizată în perioada 1771 – 1773, din porunca mitropolitului Iacov al Moldovei.
După însemnările descoperite, cele mai multe dintre icoane au fost pictate de Gheorghe Zugravul în anul 1771, pictorul dovedindu-se un reprezentant important al școlii moldovenești din secolul al XVIII-lea, prin elementele populare autohtone pe care le împletește într-o abordare stilistică mai realistă a artei icoanei.

Cel de-al doilea timbru al emisiunii, având aceeași valoare nominală de 1,00 lei, face trecerea spre folclorul național, prezentând florile care bucură privirile tuturor, deschizându-și ale lor petale în apropierea Sfintelor Sărbători Pascale și cunoscute sub numele de Florile Paștelui (Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides, Fritillaria imperialis).
Legendele ce înconjoară aceste flori oferă variante privind apariția lor – fie că au izvorât din lacrimile pe care le-a vărsat Fecioara Maria la picioarele Fiului său răstignit, fie că floarea nu a crezut în Iisus și, când El a înviat, ea și-a plecat capul rușinată.

Colița dantelată, având valoarea nominală de 8,00 lei, prezintă în fundal Tetraevanghelul, scris de monahul Paladie și dăruit de Ștefan cel Mare Mănăstirii Putna în anul 1489, iar în prim plan se află o cruce de mână, sculptată și ferecată, dăruită de mitropolitul Sava schitului Sinești în anul 1698.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 421 de exemplare și este echipat cu un bloc special de trei timbre (un timbru Răstignirea + două timbre Florile Paștelui) și plicul „prima zi” având ștampila „prima zi” imprimată cu folio aur.

Produsul filatelic este un concept exclusiv Romfilatelia, realizat într-un tiraj limitat de 421 de exemplare.
Timbrul din argint, replică a mărcii poștale care ilustrează Răstignirea, este prezentat într-o cutie elegantă.

LĂSAȚI UN MESAJ