25.1 C
Timișoara
luni 29 aprilie 2024

Sfaturi pentru a vă păstra prizele din casă în stare bună

O bună utilizare a ștecherelor, prelungitoarelor și prizelor din casă este esențială pentru funcționarea corectă a rețelei electrice din locuința dumneavoastră și pentru întreținerea dispozitivelor. Vă arătăm cum să le îngrijiți și să le întrețineți.

Beneficiile unei bune întrețineri a instalației dvs. electrice, cu un accent deosebit pe cabluri și prize, sunt numeroase. Nu numai că evitați defecțiunile, cu inconvenientele și cheltuielile pe care acestea le implică, dar prelungiți și durata de viață utilă a instalației dumneavoastră. În fine, cel mai important lucru: îmbunătățiți siguranța locuinței dumneavoastră, evitând accidentele.

Iată câteva sfaturi despre cum să păstrați instalația electrică din locuința dvs. în cele mai bune condiții.

1. Mențineți o dispunere corectă a instalațiilor electrice

– Ori de câte ori aveți de gând să manipulați instalația, o priză modulară, un ștecher, un întrerupător sau un aparat electric, faceți acest lucru în condiții de siguranță. Opriți siguranța și folosiți echipamente adecvate.

– Dacă vreun cablu, fișă, priză, ștecher, întrerupător sau aparat curentează sau emite scântei, opriți siguranța, scoateți-l din priză sau dezactivați-l și chemați un tehnician pentru a-l verifica și repara.

– Bucătăria și baia, din cauza confluenței dintre electricitate și apă, sunt spații deosebit de periculoase. Fiți prudenți.

– Instalați protecții la prizele care sunt la îndemâna copiilor mici, pentru a-i împiedica să le manipuleze. De asemenea, puteți instala protecție pe orice priză modulară pe care nu o folosiți de obicei pentru a împiedica pătrunderea murdăriei în interior.

– Nu uitați că, în funcție de țara din lume în care vă aflați, ștecherele și prizele au un design și un voltaj diferit. Dacă forțați un ștecher în priza greșită, puteți provoca un accident, precum și deteriorarea aparatului. Înainte de a călători, informați-vă înainte de a pleca și procurați-vă un adaptor de la un magazin de electronice sau de la un magazin de bricolaj.

– Fiți atenți la manipulare: nu trageți niciodată de cablu pentru a scoate un ștecher. Modul corect de a face acest lucru este să țineți ștecherul cu o mână și să îl scoateți ușor, în timp ce folosiți cealaltă mână pentru a exercita o presiune ușoară asupra prizei.

– Asigurați-vă că cablurile nu sunt tensionate: acestea trebuie să aibă întotdeauna puțină libertate de mișcare pentru a evita accidentele.

2. Curățați-vă regulat prizele

Curățarea prizelor implică și luarea unor măsuri de precauție. Este obișnuit ca acestea să acumuleze praf și scame, ceea ce poate duce la probleme.

Pentru a face acest lucru, închideți întrerupătorul de circuit din panoul electric pentru a vă asigura că nu există curent în locuința dvs. Folosiți un tampon de bumbac pentru a curăța prizele de praf. Apoi, umeziți o cârpă cu propanol (un tip de alcool pe care îl puteți cumpăra din farmacii sau magazine de bricolaj) și ștergeți suprafața prizei. Puteți folosi, de asemenea, săpun lichid diluat pentru vase.

Dacă prizele au multă grăsime (adesea cazul prizelor din bucătărie), puteți folosi oțet diluat sau lămâie. Puteți folosi o perie mică pentru a îndepărta murdăria încăpățânată. Nu permiteți ca lichidul să intre în găurile dintr-o priză modulară. În continuare, umeziți capătul unui tampon de bumbac cu propanol fără să picure și curățați partea exterioară a găurilor. În cele din urmă, folosiți o cârpă uscată pentru a usca exteriorul. Așteptați câteva minute pentru a vă asigura că este uscată și porniți din nou curentul la tabloul de distribuție.

3. Aruncați cablurile rupte sau foarte folosite

Evitați să folosiți cabluri care nu sunt în stare perfectă: cele rupte, cu firele expuse sau foarte vechi. Nu încercați nici să le reparați, cea mai bună soluție (și cea mai sigură) este să le înlocuiți cu unele noi.

4. Evitați supraîncărcarea

Supraîncărcarea este unul dintre principalele motive pentru care se deteriorează prizele. Acestea apar, de obicei, atunci când conectezi mai multe prize la o priză modulară. Supraîncărcările sunt o cauză a accidentelor. Pentru a le evita, folosiți benzi de alimentare cu butoane on/off. De asemenea, puteți deconecta ștecherele aparatelor de care nu aveți nevoie pentru a evita supraîncărcările.

Țineți cont de faptul că nu trebuie să plasați o priză modulară electrică în apropierea materialelor textile, de exemplu, lângă o perdea sau deasupra unui covor. De asemenea, nu este indicat să le folosiți nici în aer liber sau în zone umede (băi).

Evaluați puterea aparatelor pe care urmează să le conectați: dacă puterea lor este mare, nu le conectați la priză modulară sau nu le asortați cu alte aparate de pe priză. În cele din urmă, nu conectați o priză electrică la o altă priză electrică.

5. Utilizați diferite circuite

Distribuiți cât mai uniform utilizarea diferitelor puncte electrice din locuința dumneavoastră și nu concentrați activitatea într-un singur punct, adică într-o singură priză modulară.

6. Fiți atenți la etichete și certificate

În cele din urmă, verificați întotdeauna etichetele și certificatele tuturor aparatelor electrice, cablurilor, prizelor și prizelor de curent pe care le veți utiliza pentru a vedea dacă sunt adecvate pentru instalarea în locuința dumneavoastră.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :